Kenenisa Bekele ©gettyimages-949942992-612x612

Breekt Kenenisa Bekele zondag het wereldrecord marathon in Berlijn?

Kenenisa Bekele heeft al 39 jaar op de teller, maar wil dit weekend toch een aanval doen op het wereldrecord tijdens de marathon van Berlijn. De Ethiopiër komt zondag met vertrouwen aan de start. “Mijn leeftijd speelt geen rol”, klinkt het.

De marathon van Berlijn staat bekend als een van de snelste. Sinds 2003 sneuvelde het wereldrecord er al zeven keer op het overwegend vlakke parcours. Dus zijn de parcours omstandigheden al zeker in zijn voordeel. Het is dus niet onlogisch dat Kenenisa Bekele zijn aanval op het wereldrecord plant in de Duitse hoofdstad. Twee jaar geleden strandde hij er op nauwelijks twee seconden van het record. “Toen had ik wat angst om op wereldrecordtempo te lopen, maar nu zit ik vol vertrouwen. Ik zal mijn best doen om het record te verbeteren”, klinkt het strijdvaardig. 

“Het is bij Bekele altijd koffiedik kijken. Hij heeft in het verleden ook al voor verassingen gezorgd. Laatste jaren is hij een beetje flamboyant en een mislukt zakenman. Hij heeft zijn prioriteiten een beetje verkeerd gelegd, hij heeft me in het verleden wel al verrast en het blijft wel een klasbak”, wist Olympische marathonloper Koen Naert te vertellen.

Haalt Bekele op 39 jarige leeftijd wereldrecord?

“Het is nog een vraagteken of zijn leeftijd in zijn kaarten speelt of niet. Dat hangt ervan af. Bepaalde atleten blijven goed presteren doordat ze hun gezondheid goed kunnen onderhouden, alhoewel het voor anderen moeilijker wordt door bijvoorbeeld hun gezinssituatie.” vermeldt Koen Naert. Kipchoge is ook al bezig vanaf achttien jaar en is ondertussen 36 jaar oud, dat vraagt een groot doorzettingsvermogen in deze zware discipline.

Bekele heeft een tijdje zijn prioriteiten verkeerd gelegd, maar na 2019, waar hij op twee seconden het wereldrecord gemist heeft, maakt hij sowieso kans. “Als het wereldrecord nu niet verbroken gaat worden, dan zal dat in de toekomst zeker en vast wel het geval zijn. Er zal altijd wel iets nieuws op de markt komen waardoor dat getalenteerde atleten nog beter worden”, aldus Koen Naert.