Basisschool Alice Nahon dompelt leerlingen onder in wielersfeer

“Ik ben enorm fier op mijn team”, “Zij verdienen het goud meer dan elke wielrenner die zondag aan de start staat.” Stanny Verschueren, directeur van de basisschool Alice Nahon school in Putte glundert. Zijn team zette zijn schouders onder een project rond het WK wielrennen in Leuven.

Andere manier van lesgeven

“We vonden het allemaal spijtig dat onze traditionele veldloop niet doorging, we besloten dan maar een project te maken rond het WK.”, vertelt juf Arjan (vijfde leerjaar)

In de basisschool Alice Nahon in Putte is deze week een projectweek gehouden rond het WK wielrennen. “Het is voor ons belangrijk dat kinderen ook eens andere dingen zien en proeven, in plaats van ze een hele dag in een werkboekje te laten werken.”, verklaarde juf Arjan (vijfde leerjaar).

De kinderen denken er allemaal hetzelfde over: ze vinden het allemaal véél leuker dan gewoon in de klas te zitten en hebben enorm veel bijgeleerd over de fiets.

Volgens juf Lieve van het zesde leerjaar was dit dé kans om veel over de fiets bij te leren en algemene vakken op een originele manier te integreren in het project. Zo moesten de leerlingen onder meer de onderdelen van de fiets in het Frans en in het Engels leren. Ook vakken zoals muzische vorming en lichamelijke opvolging krijgen op hun manier aandacht. Zo hebben de kinderen bijvoorbeeld een eigen creatie van de wereldkampioenentrui gemaakt.

Leerlingen van het vijfde leerjaar aan het werk.

Wielerhelden betrekken in het verhaal

“Sara Van de Vel vond het een hele eer om op onze school uitleg te mogen geven en we wisten ook Victor Campenaerts te strikken voor een videoboodschap!”, aldus juf Lieve.

Door de vele workshops heen kwamen er ook veel (ex-) renners aan bod. Zo kwam onder meer voormalig veldritbondscoach en Puttenaar Rudy De Bie een initiatie geven omtrent fietsbehendigheid. Glenn Coenen, verzorger van de Nederlander Mathieu van der Poel kwam dan weer in geuren en kleuren zijn taak als verzorger en kinesist uitleggen.

Ook Sara Van de Vel is op de school in Putte uitgenodigd. Ze vond het een hele eer om de kinderen uitleg te mogen geven over haar carrière. Ze vindt het dan ook belangrijk om kinderen te stimuleren om te fietsen, met een knipoog naar de meisjes.

“We waren ook heel verrast toen we de videoboodschap van Victor Campenaerts en Yves Lampaert te zien kregen.”, vertelt juf Lieve. Volgens haar is het is eigenlijk stom tot stand gekomen. Met het oudercomité wilden ze eerst drinkbussen laten bedrukken met de naam van de kinderen op. Toch kon het idee niet doorgaan en begon een mama druk te sms’en met renners. Zo kon ze Victor Campenaerts strikken voor een korte video.

Verzorger en kinesist van Mathieu van der Poel, Glenn Coenen, geeft de kinderen uitleg.

Unieke ervaring voor de kinderen

“Ik kende vroeger niets over fietsen, deze week heb ik echt veel bijgeleerd.”, vertelt Pauline (vijfde leerjaar).

“Ik heb deze week elk kind zien glunderen, het was gewoonweg schitterend.”, aldus juf Arjan. De kinderen denken dan ook allemaal hetzelfde: ze vonden het allemaal een toffe, sportieve week, waar ze veel hebben bijgeleerd. Een favoriete dag konden ze niet kiezen, maar als ze er dan echt een moesten kiezen, was het wel vandaag. “In de ochtend hebben we fietsers die voorbij onze school moesten fietsen aangemoedigd. Daarna mochten we met onze fiets op plaatsen fietsen waar dit anders niet mag, dit was echt speciaal.”, vertelde Sil (6e leerjaar).

Toen ik vroeg wie ze verwachten dat zich zondag tot wereldkampioen kroont in Leuven, hoorde ik maar twee namen, Mathieu van der Poel en Wout van Aert zijn volgens de juffen en kinderen van deze school dé topfavorieten voor zondag.