Ghelamco Arena. Foto: Wikimedia Commens

ANALYSE: De malaise bij Gent blijft duren

De laatste keer dat KAA Gent kon winnen was tegen Club Brugge. Deze wedstrijd eindigde op 6-1, maar sindsdien konden de Buffalo’s niet meer winnen in de competitie en pakten ze een 1 op 9. Ze verloren thuis tegen Charleroi met 2-3. Na de interlandbreak is er niets veranderd en verloren ze ook in Kortrijk met 1-0. Gisteren pakten ze een puntje mee uit Brussel. Hoe komt het nu dat Gent in een vrije val zit?

Om te beginnen nemen we de transferperiode van Gent onder de loep. Gent had hun beste spits Roman Yaremchuk verkocht voor een slordige 17 miljoen euro aan Benfica en als ze hem doorverkopen ontvangt Gent nog 25 procent van die transfer. Gent heeft tot nu toe nog altijd geen waardige vervanger gevonden. Ze hebben Lemajijc gehaald van het Noorse Valerenga en Mboyo van Sint-Truiden. Deze twee aankopen zijn geen directe versterkingen, omdat ze het verschil niet kunnen maken voor Gent.

Door de mindere aankopen kan Gent moeilijker scoren en dat zie je ook terug bij de doelpuntenmakers. Gent heeft 14 doelpunten gemaakt in acht wedstrijden, maar er hebben veel verschillende spelers gescoord. Gent heeft vier topschutters met twee doelpunten, daarbij zitten Depoitre en Tissoudali. Dat is natuurlijk geen goed rendement na acht wedstrijden, maar ook niet echt onlogisch. Dat komt doordat Gent in de acht wedstrijden in eigen land met maar liefst zes verschillende spitsenduo’s speelde. Dus als Gent een basisploeg heeft, moet dat beteren. 

Het tweede probleem is hoe ze hun doelpunten tegen krijgen en dat is vaak te gemakkelijk. Tegen Beerschot krijgen ze de twee doelpunten te makkelijk om de oren. Dat is ook het geval tegen Charleroi. Het is zoals een kaartenhuis dat plots in elkaar zakt en dan is Gent kwetsbaar. De reden dat ze ook in elkaar vallen, is omdat ze teveel ruimtes laten tussen de linies. Daardoor kan de tegenstander makkelijker de ruimtes vinden in de rug van de defensie of een afstandsschot proberen. 

Tot slot hebben ze een dosis ongeluk. De eerste wedstrijd schiet Sint-Truiden twee keer op doel en die twee ballen liggen in het net.  De wedstrijd tegen Beerschot heeft Gent een 2-0 voorsprong weggegeven in het laatste kwartier. De volgende match is in Oostende waar Gent verliest met 1-0. Gent had maar liefst 19 schoten, maar daar ging er maar 1(!) schot tussen de palen. 

Hierna pakt Gent een 6 op 6 en lijken ze vertrokken te zijn, maar tegen Charleroi gaat het weer mis. Toen maakten de Carolo’s de winnende treffer in de 94e minuut. Gisteren raakte Gent niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Anderlecht. Zo blijven ze in hetzelfde bedje ziek.