© 2008-2017 Wes Candela Photography LLC

Album ‘Nevermind’ van Nirvana viert 30ste verjaardag

Het wereldberoemde album Nevermind van de rockband Nirvana kwam exact dertig jaar geleden uit. De release betekende de doorbraak voor de groep, maar ook de omarming van alternatieve muziek door het grote publiek.

Bewogen bestaan

In 1987 smeden zanger Kurt Cobain, bassist Krist Novoselic en drummer Aaron Burckhard in Aberdeen, Washington de band Nirvana. Twee jaar later brengen de mannen uit hun debuutplaat Bleach uit. Wanneer Nevermind in 1991 het levenslicht ziet, is drummer Dave Grohl de band al vervoegd. In die opstelling groeien ze uit tot een van de meest invloedrijke muziekgroepen aller tijden. Nirvana wordt beschouwd als de stem van de generatie X en verkreeg daardoor ook een devote fanbase. Helaas werd de tragische toon van hun werk ook belichaamt door de zelfmoord van leadzanger Cobain in 1994.

Kroonjuweel

Nevermind is een iconische plaat in de moderne muziekgeschiedenis. In 2007 stond de teller op meer dan 25 miljoen verkochte exemplaren. Naast populaire songs als Come As You Are en Lithium is Smells Like Teen Spirit de monsterhit die Nirvana op de kaart zette. Hun jonge aanhangers werden wild van de harde gitaargeluiden en bijhorende MTV-videoclip en het liedje kwam snel bovenaan de hitlijsten staan.

Feest

Smells Like Teen Spirit staat ook nog steeds in De Tijdloze 100 van Studio Brussel. De radiozender draaide vanmorgen het volledige album Nevermind. Platenlabel Geffen and UMe brengt ter gelegenheid van het jubileum een heruitgave van de plaat op de markt. Een kleine domper op de feestvreugde is de aanklacht wegens kinderpornografie van de baby op de memorabele cover. De man, Spencer Elden, eist van onder meer de nabestaanden van Kurt Cobain een schadevergoeding van 130.000 euro elk. Kortom dertig jaar na datum is Nevermind nog steeds actueel.