Afgelopen zomer 4.000 vacatures in kinderopvangsector

Afgelopen zomer stonden er 4.000 vacatures open voor kinderbegeleiders. Dat is het hoogste aantal ooit. Steeds minder mensen vinden de motivatie om kinderbegeleider te worden, en veel begeleiders kiezen ook voor andere jobs door de hoge werkdruk.

In de praktijk werken de kinderbegeleiders in shiften: één begeleider werkt van 7u tot 16u, de ander van 9u tot 18u. Zo staat er 4u per dag maar één begeleider op de werkvloer en die moeten zorgen voor meer kinderen dan toegestaan. Dit is belastend voor veel jonge beginnende begeleiders, wat aantrekkingskracht van het vak niet ten goede komt.

Aanwerving begeleiders

Er zijn steeds minder mensen die de motivatie vinden om kinderbegeleider te zijn. Doordat minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) nu ook kinderbegeleiders in het onderwijs plaatst om te helpen in het kleuteronderwijs, blijft het aantal beschikbare kinderbegeleiders steeds verder dalen. “Het is heel moeilijk om mensen te vinden”, zegt Stefanie Deleu, coördinator bij vzw Kornuit, een kinderopvangwijzer in Torhout. “De uren waarop een kinderbegeleider moet werken, zorgen ervoor dat een goede werk-privébalans moeilijk wordt. Dat komt omdat kinderen opgevangen moeten worden op woensdagnamiddagen, vakantiedagen en voor en na school. Soms hebben mensen die gemotiveerd zijn om die job aan te nemen niet het juiste diploma, of de juiste gezinssituatie. Ze moeten ook voldoen aan een aantal voorwaarden volgens het gezinsondersteuningsagentschap Kind & Gezin. Al die criteria maken het moeilijk om gepaste mensen aan te werven.”

Effect op begeleiders zelf

Kinderbegeleiders moeten dus meer en meer kinderen tegelijkertijd verzorgen. De ratio die de overheid oplegt, 8 kinderen per 1 begeleider, is de hoogste van Europa. Begeleiders zijn zo meer bezig met, bijvoorbeeld, het verversen van pampers dan met recreatieve activiteiten. “De begeleiders helpen elkaar ook door bij te springen waar dat kan”, aldus Stefanie Deleu. “Iedereen wil wel eens invallen, zodat niet alles op de schouders van één iemand komt.”