28 mannen opgepakt voor maandenlange verkrachtingen in India

In het Thane-district in Maharashtra, India heeft een meisje van vijftien aangifte gedaan bij de politie over herhaaldelijke groepsverkrachtingen. Ze zou 33 mensen aangeklaagd hebben, waaronder ook twee minderjarigen. Op dit moment zijn reeds 28 verdachten gearresteerd, waaronder de hoofdverdachte. Er wordt nog steeds gezocht naar de overige beklaagden, het slachtoffer is in behandeling in het ziekenhuis.

De incidenten vonden plaats op verschillende locaties, onder meer in Dombivli, Badlapur, Murbad en Rabale in Maharashtra, tussen 29 januari en 22 september van dit jaar. De nachtmerrie begon in januari toen de vriend van het meisje haar zou hebben verkracht en gefilmd. Deze video heeft hij naar verluid gedeeld met vrienden en kennissen waarna ook zij, net als haar vriend, gebruik hebben gemaakt van deze video om haar te chanteren en te verkrachten. Het meisje werd meerdere malen en op verschillende plaatsen in de buurt van Mumbai door de groep verkracht, aldus de politie. Deze groepsverkrachtingen zouden vier tot vijf keer hebben plaatsgevonden.

De politie heeft op basis van de klacht van het meisje een aanklacht ingediend op grond van de strenge wet op de bescherming van kinderen tegen seksuele misdrijven. De verdachten zijn aangeklaagd voor frequente verkrachtingen, groepsverkrachting en verkrachting van een vrouw jonger dan zestien jaar. Wat er met de beschuldigden gaat gebeuren is nog niet duidelijk. De gouverneur van Maharashtra, Bhagat Singh Koshiyari, vroeg alvast in een brief aan premier Uddhav Thackeray om een speciale zitting.

Eerdere verkrachtingen

In september vorig jaar was er al grote publieke woede en onrust in India nadat een negentienjarige vrouw overleden was als gevolg van een groepsverkrachting. Het gebeurde in de deelstaat Uttar Pradesh, ze werd verkracht door meerdere mannen en voor dood achter gelaten in een veld. Later bezweek ze in een ziekenhuis aan haar verwondingen. Een maand voor deze gebeurtenissen werd ook al een dertienjarig meisje verkracht en vermoord in India.

Het is een veel voorkomende situatie in India. Uit cijfers blijkt dat in 2018 zo’n 34.000 verkrachtingen zijn geregistreerd. Dat zijn ruim 90 verkrachtingen per dag, waarvan één op vier slachtoffers minderjarig is.