'Zonder meer' is een zelfstandige biowinkel in Kortrijk

“Zonder Meer” zet in op een groenere toekomst

“In Kortrijk is er al een aanbod aan bioproducten, maar dit mag zeker nog worden uitgebreid”. Dit is de voornaamste zorg van Johan Moreels. Johan is zaakvoerder van ‘Zonder meer’ een verpakkingsvrije biowinkel in Kortrijk.

“Buiten de grootwarenhuizen zijn er maar twee zelfstandige kleine biowinkels”, vertelt Johan Moreels. Het tekort aan biologische bakkers en slagers is iets wat hij graag in de toekomst opgelost ziet.

Unieke aanpak

Met suggesties van klanten probeert ‘Zonder Meer’ hun aanbod steeds uit te breiden en veranderen. In bulk biedt de zelfstandige zaak al een 300-tal producten aan. Maar door te luisteren naar de ideeën van klanten, zien we hier en daar een product verdwijnen of juist verschijnen. “Het is eigenlijk een beetje de klanten die het assortiment bepalen”, zegt Johan. En dit zorgt ervoor dat de zaak een unieke aanpak heeft, maar ook een ongewone band heeft met de klant. “Het concept van verpakkingsvrij winkelen, is jammer genoeg nog altijd iets redelijk uniek in Kortrijk. Wanneer de mensen om 100 gram komen, hoeven ze geen 350 gram mee te nemen plus de bijhorende overbodige verpakking”, zegt Moreels. Door verpakkingsvrij te winkelen hoopt Johan zijn bijdrage te leveren aan een beter milieu.

Grote groei Färm

Färm is een netwerk van biowinkels, die zich inzet voor zelfstandige producenten en familiebedrijven. Eerder deze maand opende Färm een nieuwe vestiging, waardoor de teller nu op zeventien staat. De vestiging in Charleroi is de 17de, maar Färm is ook al reeds actief in Brussel en Leuven. “Ik vind dat super, het zijn collega’s en geen concurrenten”, aldus Johan. Met de omzetgroei van vijftien procent tot 40 miljoen, kon men voor het eerst sinds de oprichting in 2013 met een nettowinst van 0,2 miljoen euro naar huis gaan. De opmars van het coöperatieve netwerk van biowinkels is geen verrassing, en is iets wat Johan graag ziet gebeuren. Door een groter aanbod te bieden aan de klanten, hoopt Johan om meer mensen warm te maken richting bioproducten.

Hoe begin ik eraan?

De eerste stappen richting een eetpatroon bestaande uit bioproducten is vaak moeilijk. Bioproducten zijn vaak onbekend terrein en receptjes zijn niet altijd even makkelijk. Maar ook hier zijn oplossingen. ‘Zonder Meer’ biedt workshops aan die helpen bij de omschakeling naar bioproducten. De workshops hebben een tijdje stilgelegen door de coronacrisis, maar nu kan er terug om de anderhalve maand een workshop gevolgd worden. Je leert er om verschillende biologische producten te maken, zoals brood en koekjes. Maar je leert ook koken met nieuwe middelen.

Dat bioproducten een deel van onze toekomst zullen uitmaken is een zekerheid. Vlaanderen heeft nog een hele lange weg af te leggen, in vergelijking met andere landen. Meer landbouwers houden zich bezig met het telen van bioproducten waardoor het aanbod ook stijgt. Vlaanderen gaat in de goede richting, maar zal het op tijd zijn?