Marco Verch

Wie zal de Ballon d’Or 2021 winnen?

De Engelsman Sir Stanley Matthews was de allereerste winnaar van de trofee, in 1956, en Lionel Messi is recordhouder van de meeste gewonnen Ballons d’Or, met zes, maar wie zal hem winnen in 2021?

Winnaar Europese Gouden Schoen

Na een geweldig seizoen met FC Bayern München wint de topspits, Robert Lewandowski, voor het eerst in zijn carrière de Europese Gouden Schoen. De Pool wist 41 keer te scoren in de competitie en brak dus ook het oeroude record van Gerd Müller, 40 goals in één seizoen. De Europese Gouden Schoen is een prijs die de beste spits van dat voetbaljaar wint, in 2020 was dit Ciro Immobile (Lazio).

Ballon d’Or

In December wordt de Ballon d’Or uitgereikt, de grootste individuele onderscheiding uit het voetbal. Lewandowski is één van de favorieten voor deze prijs, maar er zijn natuurlijk andere grote namen op de lijst. Lionel Messi en Jorginho zijn twee spelers die immens veel kans maken, maar wie zal hem winnen?

Lionel Messi maakt kans op een 7de Ballon d’Or, voor Lewandowski en Jorginho zou het hun eerste zijn.

#1 Lionel Messi (FC Barcelona/Argentinië – 42 goals en 19 assists in 54 wedstrijden)

Messi is misschien wel de beste speler aller tijden en ook dit seizoen was hij weer actief. De nieuwe aanwinst van Paris Saint Germain was voor zijn toenmalige club, FC Barcelona, de beste doelpuntenmaker en assistgever. Dit zijn we al jaren gewoon van de Argentijn, maar de Copa America winst geeft hem dit jaar een enorme kans voor het binnenhalen van de Ballon d’Or. Lionel Messi stond namelijk al jaren onder druk om een prijs te pakken met Argentinië en hij heeft het uiteindelijk toch nog kunnen verwezenlijken. De Barcelona legende blijft op 34-jarige leeftijd bij de absolute top horen en het ziet ernaar uit dat hij nog even zal blijven voetballen op het allerbeste niveau.

#2 Robert Lewandowski (FC Bayern München/Polen – 51 goals en 9 assists in 43 wedstrijden)

Robert Lewandowski was de man die vorig seizoen de Ballon d’Or had kunnen winnen, maar door Corona werd deze niet uitgereikt. De Pool heeft zich dit seizoen weer eens bewezen door enorm veel te scoren. Met Bayern won hij de Bundesliga, de Wereldbeker voor clubs en de Supercup. Op het EK raakte zijn land juist niet uit de groepsfase, ondanks zijn 3 goals in 3 wedstrijden. Hij verbrak het record van Gerd Müller op de laatste speeldag van de competitie, een prachtig gebeuren. Dit seizoen staat zijn teller zelf al op 11 goals in 7 wedstrijden voor Bayern. Een wereldklasse speler die zich keer na keer bewijst op het hoogste niveau.

#3 Jorginho (Chelsea FC/Italië – 8 goals en 2 assists in 50 wedstrijden)

Een jaar geleden had niemand gedacht dat Jorginho in de running zou zijn voor de Ballon d’Or en nu zit hij zelfs bij de favorieten. De Italiaanse middenvelder van Chelsea FC had een zeer succesvol seizoen, zowel met zijn club, als op nationaal niveau. Met Chelsea won hij de Champions League, de Europese Supercup en met Italië won hij het EK. Bij zowel club als land is hij een vaste waarde en de maestro op het middenveld.

De 3 spelers behoren tot de absolute wereldtop en ze hebben alle drie hun redenen om de onderscheiding te winnen, maar wie het uiteindelijk gaat worden zal France Football samen met vele journalisten over heel de wereld beslissen. Op 6 december 2021 wordt de Ballon d’Or live uitgereikt.