Batopin wil tegen begin 2025 de bankautomaatindustrie domineren. ©: Pixabay

Wat is Batopin, grootste bankautomaatbeheerder van het land?

Gisteren maakte Batopin bekend dat de helft van de bankautomaten in België zal verdwijnen tegen 2025. Dat aantal ligt nu rond de 5800. Als het project afgerond is, zal ons land er nog maar 2400 hebben. Hoe komt dat allemaal tot stand en wat willen ze over vier jaar bereiken?

Uit onderzoek van Banconctact blijkt dat 55% van de Belgen het liefst contactloos zou betalen met een bankkaart of smartphone. Een opmerkelijk cijfer aangezien het een stijging is ten opzichte van 2019. Dat is vooral te wijten aan de coronacrisis, doordat 43% van de Belgen pas in maart 2020 – het begin van de crisis – begonnen met contactloos betalen.

Het is duidelijk dat door de evolutie van de digitalisering en de coronacrisis de Belg steeds minder met cash betaalt. Daar zagen de vier grote banken een goede reden in om de vennootschap Batopin op te richten. Het bedrijf is een initiatief van Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC en werd begin 2020 opgericht. Hiermee willen ze de toegang tot contant geld in België verbeteren met een onafhankelijk netwerk.

Volgens CEO van Batopin Kris de Ryck is hun hoofddoel om overal in Vlaanderen nieuwe, neutrale geldautomaten te installeren, maar in beperkte hoeveelheid. Op de geldautomaten zal er bijvoorbeeld geen logo staan. België telt nu rond de 7100. De vier grote banken hebben er daar 5800 van. Begin 2025 zullen zij daar nog 2400 van overhouden, verspreidt over ongeveer 750 locaties in België. De automaten kan je vooral vinden in bankkantoren, grote gebouwen, winkelcentra, stations en pleintjes. Het is vooral de bedoeling om ze op centrale locaties te plaatsen voor het veiligheidsgevoel. Batopin wil hier met andere woorden de pionier in zijn.

Een screenshot van hoe je geld opneemt met een QR-scanner. ©: ABN AMRO

Toch krijgt Batopin ook nu al concurrentie van ABN Amro, een Nederlands bankvennootschap. Toen ze gisteren het nieuws hebben bekendgemaakt, kwam ABN Amro al op de proppen met een nieuw initiatief. Sinds gisteren kunnen klanten van die vennootschap in Nederland met een QR-scanner geld opnemen via de ABN AMRO-app. Een ING-woordvoerder zei tegen Tweakers, een Nederlandse technologiewebsite, dat de bank interesse heeft. Concrete plannen liggen voorlopig nog niet op tafel.