Wallonia Region of Belgium flag on flagpole textile cloth fabric waving on the top sunrise mist fog

Wallonië volgt Brussel en voert verplichte coronapas in

In Brussel werd al een coronacertificaat verplicht, maar nu gaat ook Wallonië het gebruik van de Covid Safe Ticket uitbreiden. Vanaf midden oktober moet je de pas kunnen voorleggen in de horeca, in discotheken, op evenementen en in sportzalen.

Het Waalse Parlement onder toezicht van Jean-Claude Marcourt (PS), kwam vandaag tot de conclusie om een coronacertificaat te verplichten. Het gaat onder meer over de horeca, discotheken en op evenementen en sportzalen. Vanaf midden oktober is het verplicht een coronapas bij te hebben, voor iedereen ouder dan zestien jaar. De pas zou van kracht blijven tot eind 2021. Indien de cijfers dalen, is er een mogelijkheid de maatregel vroeger op te heffen.

Wie komt aan bod

Alle faciliteiten en handelszaken waarover afgelopen vrijdag een beslissing viel, moeten verplicht het Covid Safe Ticket aan hun klanten bezoekers vragen. Deze sectoren zijn sportzalen, fitnesscentra, horeca, discotheken, evenementen en rust – en verzorgingstehuizen. Op plaatsen waar gewerkt wordt met een Covid Safe Ticket, zal de mondmaskerplicht langzamerhand verdwijnen. Over alle andere faciliteiten en zaken moet nog een beslissing vallen.

Stijging

Sinds begin juli merken we terug een stijging in de cijfers uit Wallonië. In juli was het laagste gemiddelde 568 besmettingen in zeven dagen tijd, ondertussen is dit geëvolueerd naar een 2.017 besmettingen over zeven dagen tijd.

Hoe werkt het

Er zijn drie certificaten die je kunt verkrijgen, en gebruiken als je ergens aanwezig wilt zijn waar een Covid Safe Ticket verplicht is. Ten eerste is er het vaccinatiecertificaat, dit kan je verkrijgen door volledige vaccinatie met een van de gangbare vaccins in ons land. Het tweede certificaat is het testcertificaat, dit certificaat bewijst dat je onlangs een negatieve PCR-test hebt afgelegd. Het herstelcertificaat is de laatste mogelijkheid, en toont aan dat je hersteld bent van een besmetting. De drie certificaten moeten op dezelfde manier aangevraagd worden via de CovidSafe-app of via MijnGezondheid.be. Ze zijn allemaal gratis aan te vragen.