Vegetarisme, wat is dat nu precies?

Geen vlees meer eten, voor veel mensen is dat een no-go. Toch zien we de laatste jaren een stijging in het percentage van mensen die vegetarisch worden, maar van waar komt deze plotse trend? Ik vroeg het aan diëtiste Silke Desaever.

Wat is vegetarisme?

“Er zijn veel definities voor wat vegetarisme precies is. De enige juiste is dat vegetariërs niets eten waarvoor een dier gedood is. Dat betekent: geen vlees, geen vis, en ook geen producten zoals gelatine, want dat kan huid of beenderen bevatten van dieren.”

Waarom zou iemand vegetariër willen worden?

“In de eerste plaats voor de gezondheid van de persoon zelf. Iemand die geen bewerkt vlees eet heeft een veel lagere kans op verschillende varianten van kanker, met name darmkanker.

Ten tweede is men vooral vegetarisch voor het dierenleed. Een vegetariër bespaart zo’n 1167 dierenlevens in zijn leven, daarnaast hebben dieren die verkocht worden voor consumptie een afschuwelijk leven meegemaakt in de bio-industrie.

Een derde reden kan zijn voor de eerlijke verdeling van voedsel in de wereld. Veel graan wordt geproduceerd in derdewereldlanden, een groot deel van die productie gaat naar Westerse landen waar het tot veevoer wordt verwerkt.

Een vierde en laatste reden is de milieu-impact. Om vlees te produceren is veel water nodig en vegetarisch eten kan tot een lagere uitstoot van broeikasgassen zorgen.”

Positieve trend vegetariërs

Volgens een onderzoek van EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief) is nog maar 72% van de Belgen een alleseter, dat is iemand die bijna dagelijks vis of vlees eet. Vooral de daling in het aantal vrouwen en jonge mensen die dierlijke producten eet valt op, zo eet bijna een kwart van de Belgen jonger dan 34 regelmatig vegetarisch. EVA lanceert nu ook ieder jaar de VeggieChallenge, dat is een gratis coaching programma waarbij ze mensen 30 dagen lang proberen te stimuleren om meer plantaardig te eten.

Verschil veganisme

Het grote verschil met veganisme is dat veganisten geen vlees, vis en dierlijke producten (zoals zuivel, eieren en honing) eten, maar ook geen dierlijke producten gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn leer en wol. Dit brengt met zich mee dat ze een nog lagere uitstaat van co2 hebben en zo ook een lagere milieu-impact.