“Twee dagen niet steeds luisteren naar docenten”

De Newsroomdagen kunnen eindelijk weer doorgaan op Howest. Dit zijn twee dagen waarin alle studenten journalistiek redacties vormen voor bijvoorbeeld radio, televisie, achter de schermen en nog veel meer. De studenten worden uitgedaagd om goed nieuws af te leveren in een beperkte tijd.

Persconferentie KV Kortrijk

Robbe Monier is student Sportjournalistiek in het eerste jaar. Hij was een van de drie gelukkigen die een persconferentie van de eerste klasseploeg KV Kortrijk mocht bijwonen. Hoe gaan zijn eerste dagen als journalist in spe? “Tot nu toe ligt de bootcamp helemaal in lijn met de verwachtingen”, verklaart Monier. In de eerste drie dagen zonder de oudere studenten hebben ze veel geleerd over wat docenten van hen verwachten en wat ze zullen leren doorheen het jaar. “Tijdens de Newsroomdays is het opmerkelijk om te horen hoeveel ervaring tweede- en derdejaars hebben. Ze weten al heel veel. Ik kan er alleen maar van bijleren. Ik ben dus wel enthousiast voor deze twee dagen”, aldus Monier.

Robbe Monier is een eerstejaars student en is enthousiast over de de persconferentie van KV Kortrijk die hij mocht bijwonen

Over zijn avontuur naar het Guldensporenstadion was hij opgetogen. Hij had niet verwacht om dat al mee te maken op zijn vierde dag in de opleiding. “Om onmiddellijk een persconferentie van een eerste klasse mee te volgen, is wel speciaal. Dat ligt helemaal buiten mijn verwachtingen die ik had”, deelt hij mee. De eerstejaar verwachtte veel theorie en weinig praktijk, maar het tegenovergestelde is waar. De docenten en ouderejaarsstudenten verwachten, volgens Monier, dat de eerstejaars veel interesse tonen, hard meewerken en nieuwe dingen leren.

Eerste keer voor tweedejaars

Bas Verbrugghe is een tweedejaarsstudent. Ook voor de tweedejaars is het de eerste keer dat ze kunnen deelnemen aan de Newsroomdays. Corona gooide vorig jaar roet in het eten. Elk jaar bleef in zijn eigen bubbel. Daardoor werd de planning volledig omgegooid. De bootcamp werd ingekort naar vier dagen en een alternatief voor de Newsroomdays was er niet.  Zelf wisten de toenmalige eerstejaars niet wat de voorbije jaren gepland was. Ze hadden niet het gevoel dat ze iets misten.  Achteraf bekeken zouden ze deze prakrijkgerichte dagen liever wel hebben ervaren in hun eerste jaar. Ook omdat voor hen de eerste keer is en geen goed beeld hadden over wat op hen zou afkomen.

“Deze twee dagen zijn voor mij heel leerrijk en ik heb zin om er in te vliegen”, vindt hij. Dat ze nu terug volop op de campus bezig kunnen zijn staat in schril contrast met vorig jaar. Door het coronavirus gingen amper lessen door op de campus vonden en volgden de lessen eenzaam achter hun computer. Hoewel de richting journalistiek nog relatief veel les op de Penta had in tegenstelling tot andere richtingen, was het toch geen aangename periode voor hen.

Bas Verbrugghe, tweedejaarsstudent staat de popelen om aan de newsroomdays te beginnen

Netwerken

De derdejaarsstudent die ons te woord staat is Lars Van Compernolle. De derdejaars hebben al eerder kennisgemaakt met de Newsroomdays. Zij weten wel min of meer wat hen te wachten staat. Voor de anciens onder de studenten journalistiek was het vorig jaar dan ook een domper dat er in planning geknipt moest worden. “Ik vond dat wel jammer. Het is prettig om samen te werken met andere jaren. Zo werk je al meteen aan je netwerk”, aldus Van Compernolle. De twee dagen zijn dan ook de ideale gelegenheid om te netwerken met studenten van verschillende leeftijden.

Ondanks dat de derdejaars wel ervaring hebben, is het toch een grote stap voor hen. Zij moeten een hele groep begeleiden terwijl ze de tussenstap in het tweede jaar niet hebben kunnen nemen. “Ik merk dat ik niet een leidinggevende kan zijn”, deelt hij mee. Zelfs voor derdes kan het een uitdaging zijn. Dat deze laatste twee dagen van de bootcamp ook nieuw zijn voor de studenten van het tweede jaar, is nog een extra hindernis. “Je moet de tweedejaars meer leiden, doordat het ook voor hen de eerste keer is.” Volgens Lars liggen de verwachtingen even hoog als andere jaren, hij heeft dan ook vertrouwen in een succesvolle afloop. “Ik denk wel dat iedereen een geslaagd product zal hebben. Bij mijn weten is nog nooit iets mislukt. In mijn eerste jaar ging alles vlot. Niemand hoeft te stressen, het komt allemaal in orde”, sluit Lars af.

Derdejaarsstudent Lars Van Compernolle praat over zijn verantwoordelijkheden

Zelf journalist zijn

Door corona waren de verschillende jaren journalistiek genoodzaakt om in hun eigen bubbels te blijven, hierdoor kon dit niet doorgaan vorig jaar. Sander Van Nieuwenhuyse, docent bij Howest, is zeer enthousiast dat de Newsroomdagen weer kunnen doorgaan. Hierdoor kon er ook geen gastspreker komen, wat de vorige jaren wel gebeurde. Ook dit jaar gaat dit nog niet door, maar meneer Van Nieuwenhuyse is alvast heel blij dat hij de leerlingen aan de slag ziet. Hij vindt het een unieke ervaring om de leerlingen helemaal onder te dompelen in de journalistiek en zelf te ervaren hoe dat is. “Het is goed dat de studenten zelf als een journalist tewerk kunnen gaan, in de plaats van alleen maar te luisteren naar docenten”, aldus de docent televisie.

Docent Sander Van Nieuwenhuyse is opgetogen over de newsroomdays

De lat ligt nog steeds hoog. Voor de laatstejaars is dit een kans om te tonen wat ze in hun mars hebben naar de stage toe. Het is volgens Sander belangrijk dat de derdejaars initiatief nemen. Zijn taak? “De derdejaars opjagen zodat het werk op tijd af is.” Hij staat de redacties bij voor lifestyle, sport en tv. Als docent staat hij de hoofdredacteur bij waar nodig.

Zijn de Newsroomdagen zo anders als andere jaren? Er zijn meer eerstejaars dan andere jaren. De opleiding journalistiek groeit steeds en dat zorgt voor meer redacties. “Hierdoor is het soms moeilijk om een goed overzicht te houden, eerder waren er misschien acht redacties, dit jaar tien”, aldus Van Nieuwenhuyse.