Studenten sluiten zich meer aan bij een studentenvereniging

Tijdens de coronapandemie gaan studenten op zoek naar veilige methoden om met leeftijdsgenoten in contact te komen. Studentenvereniging Centaura van Howest en UGent in Kortrijk organiseren onlineactiviteiten en kent hierdoor een grote toename van leden.

Studenten snakken naar sociaal contact

Op 18 maart kondigt de regering de eerste coronamaatregelen aan in ons land. ‘Blijf twee weken in uw kot’ luidt de boodschap van Maggie De Block. Twee weken lockdown veranderen naar vier weken, uiteindelijk zien we pas twee jaar later de eerste grote versoepelingen. Jongeren voelen zich eenzaam en hebben nood aan sociaal contact.

Het antwoord op de vraag: waarom stijgt het aantal studentenleden in vereniging Centaura Kortrijk is niet ver te zoeken. Studentenverenigingen zijn razend populair door nood aan sociaal contact. Tijdens de eerste lockdown proberen studentenclubs leden aan te trekken door onlineactiviteiten. “Contact met andere leden kan door Teams vergaderingen waarin wij activiteiten organiseren zoals: cantus, galabal, speeddate of een Rad Van Fortuin.” beweert Odo Struyve, lid van Centaura.

Slecht imago

Ondanks alle positieve momenten komen vaak alleen de negatieve gebeurtenissen in de actualiteit. Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen, wil strengere regels rond de schachtenverkoop. Volgens de rector moet de activiteit doorgaan in een publieke ruimte zodat alles veilig verloopt. “Alles wat bij ons gebeurt is onschuldig, wij dwingen niemand om iets te doen. Schachtenverkoop is voor de leden een ludieke manier om geld in te zamelen voor onze studentenvereniging”, zegt Odo Struyve, lid van Centaura.