De Somalische burgers kunnen voor het eerst in 30 jaar een kortfilm bekijken in het nationale theater van Mogadishu. (Bron: Pixabay)

Somaliërs na 30 jaar weer naar de bioscoop

De Somalische bevolking kan stilaan beginnen hopen om de cultuursector te herstellen. Op 22 september konden de Somalische burgers voor het eerst in 30 jaar een kortfilm bekijken in het nationale theater van Mogadishu. De culturele heropleving kan nu beginnen.

Bezoekers konden genieten van twee kortfilms in het nationale theater van Somalië. Het is een nieuwe start, nadat aanhangers van Al-Shabaab het theater meerdere keren hebben gebombardeerd. Al-Shabaab is een islamitische terreurorganisatie die live entertainment en films beschouwt als corruptie.

Van theater naar oorlogstempel naar theater

Het nationale theater van Somalië opende zijn deuren in 1967. Communistisch leider Mao Zedong liet het bouwen door Chinese architecten. Het majestueuze gebouw werd al snel het symbool voor het nieuwe Somalië. Nationale bands, zoals “Waaberi” brachten muzikale uitvoeringen voor het Somalische volk. 

Toen in 1990 de burgeroorlog uitbrak, was het nationale theater een van de eerste gebouwen die terroristen vernietigden. De ruïnes dienden als opslagplaats voor munitie en wapens tijdens de guerrilla.

Jarenlang was het levensgevaarlijk terrein. In 2012 probeerde Somalië samen met de Verenigde Staten het nationale theater in volle glorie te herstellen. Dat herstel verliep langzaam, maar ze konden het gebouw uiteindelijk op 2 juli 2020 weer heropenen.

Een trip in het verleden

Voor vele Somalische burgers was het een trip terug naar vroeger. Een vijver aan herinneringen die doorheen deze nacht werden opgerakeld. “Vroeger genoot ik wekelijks van concerten, drama’s en films tijdens de goede oude tijd,” stelt Osman Yusuf Osman, filmliefhebber in hart en nieren.

Filmliefhebbers betaalden tien dollar voor dit unieke bezoek aan het theater. Het was een historische nacht voor het Somalische volk. Na vele jaren vol uitdagingen bieden zich nieuwe kansen aan voor jong talent, regisseurs en songwriters. Eindelijk kunnen de inwoners weer openlijk hun passies beoefenen.

Voor de jongere generatie betekende dat een eerste aanraking met een publieke film. Volgens enkele jongeren was het een onwerkelijke ervaring. Ze hopen binnenkort weer te mogen genieten van de Somalische cultuur.