Kielce, de Poolse zone ten zuiden van Warschau, is sinds geen LGBT-vrije zone meer. (Bron: Pixabay)

Poolse regio Kielce geen LGBT-vrije zone meer

Kielce, de Poolse zone ten zuiden van Warschau, is sinds woensdag geen LGBT-vrije zone meer. Dat heeft het regioparlement beslist. Na de vele druk door Europese commissie en de bedreigingen om de subsidies af te nemen, besliste de provincie Święty Krzyż om de LGBT-vrije zone af te schaffen.

In Polen is er de laatste tijd veel ophef rond de LGBT-vrije zones, omdat ze volgens de EU discriminerend zijn. LGBT staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender. Polen is niet het enige land met die zones, ook Hongarije heeft er. De vrije zones kosten Polen veel geld, omdat de EU ze niet meer wil subsidiëren. Het zou gaan om een 3,5 miljard euro voor enkel Klein-Polen.

Klein-Polen

Klein-Polen is een Poolse provincie die in 1999 is opgericht. Dat gebeurde nadat de voormalige provincies Kraków, Tarnów, Nowy Sącz en deels Bielsko-Biała en Katowice samen tot een groot deel behoren.

Een Pool die in België woont, wil ook die zones afschaffen.
Zo zegt Nicole Bentkowski: “Ik denk dat het terecht afgeschaft, is aangezien je door de vrije zone een soort stigma creëert rond het onderwerp. Met stigma bedoel ik dat er een brandmerk wordt gekoppeld aan een zaak.  Het is niet iets dat levensbedreigend is zoals het verbod op roken in cafés.”

De zone was een begrenzing van de LGBT-gemeenschap hun mensenrechten, omdat anderen hen discrimineren door hun seksualiteit. “Met die zone creëer je volgens mij ook weer een ‘haatgroep’ met leden die zich daarin kunnen vinden. En elkaar weer opstoken en zo meer criminaliteit veroorzaken,” legt Bentkowski uit.

Niet alleen in Polen zijn er conflicten rond de LGBT-community. Ook Hongarije heeft er flink wat problemen mee. Zo was er op 23 juni de match in de Allianz Arena tijdens de groepsfase van het EK 2020. Duitsland wilde de match spelen in hun stadion die verlicht zou worden in de regenboogkleuren om het propaganda van de anti-holebiwet te steunen. De burgemeester van München diende een aanvraag in, maar kreeg al snel een negatief antwoord van de UEFA. Veel protest volgde door de landen die wel achter de campagne staan. Als protest werden er massaal vlaggen uitgedeeld aan de Duitse fans. De supporters namen ze binnen om zo toch hun steun te betogen aan de campagne.