Overzicht: De grootste schandalen in het Belgisch voetbal

Photo by Alexander Mils on Unsplash

Het rommelt weer bij een Belgische profclub. Vandaag maakte De Tijd bekend dat het federaal parket drie voormalige kopstukken van RSC Anderlecht wil vervolgen voor gesjoemel bij de overdracht van de club in 2017. Het Belgische voetbal en gesjoemel wordt nog te vaak in een zin genoemd. Wij brengen een overzicht van de grootste schandalen in de geschiedenis van onze hoogste voetbalklasse.

1984 – Zaak-Bellemans en het Nottingham Forest-schandaal

De jaren ’80 waren hoogtijden voor het Belgische voetbal. RSC Anderlecht en KV Mechelen hadden Europees succes en de Rode Duivels werden een wereldploeg. Toch vonden er in dezelfde jaren twee grootschalige voetbalschandalen plaats.

De Zaak-Bellemans kwam aan het licht in 1984 toen onderzoeksrechter Guy Bellemans een onderzoek opzette naar zwart geld in het Belgisch voetbal. Tijdens het onderzoek kwam naar buiten dat de wedstrijd tussen Standard en Waterschei op 8 mei 1982 omgekocht was. Clubicoon van Standard, Eric Gerets, had een groot aandeel bij deze omkoping. Hij regelde via connecties bij Waterschei dat Standard gemakkelijk de wedstijd zou kunnen winnen, en zo het beoogde puntje zou pakken om de titel veilig te stellen. Deze ontdekking zorgde voor een golf van schorsingen bij Standard Luik, onder andere doelman Michel Preud’homme en trainer Raymond Goethals werden voor respectievelijk een en twee jaar geschorst.

RSC Anderlecht – Nottingham Forest stond op de affiche van de halve finales van de UEFA Cup (huidige Europa League) op 25 april 1984. Anderlecht verloor de heenwedstrijd met 2-0 maar zorgde tijdens de terugwedstrijd voor een ongelooflijke comeback met een 3-0 overwinning en dus finaleticket. Niets aan de hand, tot in 1997. Voormalig voorzitter Roger Vanden Stock bekende in een interview voor Het Laatste Nieuws voor het eerst de praktijken die hij uitvoerde om de kwalificatie voor de finale veilig te stellen. Volgens Vanden Stock werd er na de wedstrijd een lening van 1 miljoen Belgische Frank overhandigd aan de scheidsrechter.

2005 – De Gokchinees in België

Zheyun Ye, ook wel gekend als de Gokchinees, was in 2005 betrokken in een van de bekendste omkoopschandalen in België. Hij zou voor meer dan 1 miljoen euro gegokt hebben tijdens voetbalwedstrijden.

2018 – Operatie Propere Handen

Een van de meest besproken schandalen tot de dag van vandaag in het Belgisch voetbal: Operatie Propere Handen. In 2018 werd onder andere de Belgische spelersmakelaar Dejan Veljkovic beschuldigd van matchfixing tussen KV Mechelen en Waasland-Beveren. Hij zou onderhandeld hebben met Dirk Huyck, de voorzitter van Waasland-Beveren, om ervoor te zorgen dat KV Mechelen de wedstrijd won om zo de strijd om degradatie te overleven. Zowel Veljkovic als bestuursleden van deze twee voetbalclubs werden opgepakt en meteen ondervraagd. Ook scheidsrechters Sebastien Delferière en Bart Vertenten, die goed bevriend waren met Veljkovic, konden niet aan deze zaak ontsnappen.  Wie dus gelinkt werd aan Veljkovic, werd in verdenking gesteld.

Ivan Leko, die in 2018 trainer was van Club Brugge, werd verweten dat hij medeplichtig was aan witwassen. Hoewel hij beweerde dat het ging over een betaling uit 2015, moest Leko wel een nacht doorbrengen in de cel.