Nieuwe app over Amerikaanse soldaten in WOI

Het Ieperse Flanders Fields Museum (IFFM) wil meer informatie verzamelen over de Amerikaanse soldaten in de Eerste Wereldoorlog. Die kennis willen ze op een originele manier aan ons doorspelen via een interactieve app.

Overbrengen van de soldaten

Heel wat soldaten lagen begraven in België maar zijn later opgegraven en overgebracht naar de Verenigde Staten. Het IFFM wil daarmee een volledig overzicht hebben over de soldaten die gestorven zijn op Belgische bodem. De app brengt het overzicht in beeld. Voor de realisatie van de applicatie is er nog veel researchwerk nodig.

De app

“We willen met de app het oorlogslandschap van vandaag toegankelijker maken en meer duiding geven bij bepaalde plaatsen”, legt Dries Chaerle, wetenschappelijk medewerker van Flanders Fields Museum uit. De app zou je locatie kunnen achterhalen via gps signalen van je smartphone of tablet. Het museum zal ook personenverhalen aan locaties linken en info geven over de begraafplaatsen en wat er zich op die bepaalde plaatsen heeft afgespeeld.

Hulp van uit de Verenigde Staten

Deze app kunnen ze niet ontwikkelen en daarom schakelen ze de hulp in van een Amerikaanse Smithsonian Institute.” We gaan een samenwerking aan met het Amerikaanse Smithsonian Institute. De coöperatie zal digitaal verlopen, het instituut kan het IFFM dan ook in contact brengen met de Amerikaanse ambassade”, aldus Chaerle.

App beschikbaar

Ze willen de app in de loop van 2023 op de markt brengen en zal gratis beschikbaar zijn. De app zal bestaan uit points of interest en wist-je-datjes over de Amerikaanse soldaten.