Michiel Depoorter is medewerker van Café 56 en legt uit hoe de eerste week van het academiejaar in de Kortrijkse uitgaansbuurt verloopt. (Foto: Jarne Muysewinkel)

Nieuw academiejaar ook begonnen op café

Het is weer zover, het academiejaar is opnieuw gestart. Dat betekent: drukke avonden voor de eigenaars van cafés, maar vooral weer inkomsten na een lastige coronaperiode. Hoe verliep het? Wij vroegen het aan Michiel Depoorter, medewerker van Café 56 in de Kortrijkse uitgaansbuurt.

Merk je al dat het academiejaar opnieuw is begonnen?    
“Wij merken dat zeker, wij zijn eigenlijk het stamcafé van de Erasmusstudenten en het zat hier al elke dag vol met hen.”

Hoe verliep de eerste échte week van het nieuwe academiejaar?  

“Zeer druk, vanaf maandag tot donderdag kunnen we vooral de studenten van Erasmus verwachten. In het weekend zijn het eerder de leerlingen die nog in het middelbaar zitten en ook volwassenen die eens een pintje komen drinken.”

Merk je een verschil tussen eerstejaarsstudenten en de meer ‘ervaren’ studenten? 

“Wij merken zeker een verschil. De eerstejaarsstudenten willen vooral het studentenleven ontdekken. Dat kunnen we afleiden van hun drinkgedrag en de manier waarop ze met elkaar omgaan. De meeste oudere studenten zijn verstandiger en drinken bewuster. Ze proberen om een hun studies en hun alcoholgebruik te combineren.”

Hoe gaan jullie om met de coronaregels? 

“Het is een lange tijd moeilijk geweest voor ons, omdat de regels over horeca en studenten nogal vaak veranderen. Gelukkig hebben we ondertussen onze weg hierin gevonden.”

Organiseren jullie extra evenementen nu de studenten, na een lange tijd, opnieuw het studentenleven en de uitgaansbuurt opzoeken? 

“Ja. We denken dan aan evenementen die binnen kunnen doorgaan, zoals een glow in the dark of een dress to impress. Buiten organiseren we ook kleine evenementen, ik denk spontaan aan zomerbars.”

Denk je dat mensen schrik hebben om opnieuw samen te komen in grote groepen zonder mondmaskers?   

“Nee, hier merken wij daar weinig van. Ik denk dat de jongeren hier gemakkelijker mee omgaan dan de oudere leeftijdsgroepen.”

Hebben jullie de prijzen moeten verhogen na deze corona periode? 

“Ja. Sommige prijzen hebben we moeten verhogen, zoals de sterke drank. De prijs van een pintje blijft weliswaar nog altijd dezelfde.”

Komt er hier veel commentaar op de opgeslagen prijzen? 

“Nee, eigenlijk niet. Mensen begrijpen dat. Onze klanten weten dat horeca-uitbaters een zeer lastige periode achter de rug hebben en dat we nu eindelijk weer kunnen ademen.”

Hebben zich al incidenten voorgedaan?

“Soms is het mogelijk dat er een incident voorvalt, maar dan proberen we dat zo snel mogelijk in de kiem te smoren. Dat valt in het algemeen wel goed mee, dus we morgen zeker niet klagen.”

Hoe probeer je deze incidenten te vermijden? 

“Door de mensen ten eerste uit elkaar te halen. Als zij dan nog niet luisteren en elkaar weer opzoeken, zijn wij wel genoodzaakt ze uit onze zaak te zetten. In het ergste geval betrekken we de politie erbij.”

Wat vind je van het geweld in de Overpoort de laatste dagen? 

“Ik vind het niet slim dat sommige mensen gewelddadig zijn. Je krijgt nu eens de kans om je opnieuw te amuseren en dan maken enkelen daar serieus misbruik van.”

Ik neem aan dat het hier wel rustiger verliep? 

“Dat klopt, hier blijft het allemaal gezellig!”

Ten slotte, hoe is de eerste dag van het academiejaar verlopen? 

“We hadden het druk verwacht, maar dat was minder het geval. Het was vooral druk in de bars die dichter liggen bij de koten van de studenten.”