President Joe Biden stelde Michael Adler voor als zijn kandidaat voor het Belgisch ambassadeurschap.(bron: Pixabay)

Michael Adler, onze nieuwe VS-ambassadeur?

De Amerikaanse president Joe Biden heeft Michael Adler voorgesteld als nieuwe VS-ambassadeur van België. Als alles goed gaat, zal hij Ronald J. Gidwitz opvolgen, van wie de termijn dit jaar afloopt. Wie is Adler, de 70-jarige vastgoedgigant?

Michael Adler staat aan het hoofd van de Adler Group. Dat vastgoedbedrijf, opgericht in 1978, is het grootste van Florida. Op dit moment bezit de Adler Group meer dan 20 miljoen vierkante meter aan vastgoedprojecten. De potentiële ambassadeur en zijn bedrijf hebben hiermee een groot aandeel in de groei en ontwikkeling van Zuid Florida, dat als centrum van internationale handel grote stappen heeft gezet. Verder is Adler betrokken bij enkele non-profit organisaties en zet hij zich in voor een aantal goede doelen.

Connectie met Biden

Adler is al decennialang een goede vriend van de Amerikaanse President. Tijdens Bidens campagne voor de verkiezingen van 2008 was Adler de nationale financiële voorzitter. In 2020 speelde hij een belangrijke rol in de staat Florida. Vaak trad hij op als Bidens plaatsvervanger. Door zijn rol als CEO van de Adler Group heeft hij in Zuid Florida veel invloed. Daardoor kon hij veel burgers overhalen om op Biden te stemmen. De huidige Amerikaanse president lijkt hem hier nu voor te willen bedanken met het ambassadeurschap voor de Verenigde Staten in België.

Oorspronkelijk wilde Adler het ambassadeurschap voor Israël binnenhalen, maar hij lijkt toch tevreden te zijn met zijn rol in België. In een kort statement liet Adler verstaan dat hij de sterke banden van de VS en België zou willen behouden. Daarnaast onderstreepte hij de rol van België als belangrijke partner op het wereldtoneel. Adler kijkt er naar uit om samen met ons land te werken aan de globale uitdagingen van vandaag.

Adlers kandidatuur wacht nog op de goedkeuring van de Senaat.