Afbeelding van Charles Miske via Pixabay

Maak kennis met ‘Mixed Relay’

In 2018 kondigde de Internationale Wielerunie (UCI) de Mixed Relay op de weg aan. Drie jaar later wil de UCI deze nieuwe vorm ook toevoegen aan het veldrijden. Dat zorgt voor een nieuwe dimensie binnen een sport. Maar hoe werkt het en wat is het doel?

De Mixed Relay is een gemengde ploegentijdrit. Het concept is dat elk team uit evenveel mannen als vrouwen bestaat. Bij triatlon bestaat de ploeg uit vier personen waar mannen en vrouwen elkaar afwisselen. Bij het wielrennen bevat de ploeg daarentegen zes personen. De mannelijke renners starten met een ronde en de vrouwen lossen hen af. Wanneer de tweede vrouw finisht, stopt de tijd.

Het doel van de Mixed Relay is om de genderongelijkheid te verminderen. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) organiseerde al gemengde competities bij de estafette in de atletiek en het zwemmen op de Olympische Spelen 2020. Zo wil het IOC dat de Spelen een genderneutraal karakter krijgen. “De gemengde estafette zal ook een positief effect hebben op de budgetten van de teams en de organisatoren. Dat is een belangrijke stap om de doelstellingen van de UCI te bereiken, namelijk de aantrekkelijkheid van de wereldkampioenschappen vergroten, het vrouwenwielrennen beter ontwikkelen en de nationale federaties promoten”, volgens David Lappartient, president van de UCI. De Koninklijke Belgische Wielerbond, Belgian Cycling, liet via Twitter weten dat ze meestrijden voor gendergelijkheid.

De Mixed Relay in het veld zal voor het eerst plaatsvinden bij het WK veldrijden. Dat vindt plaats op 29 en 30 januari 2022 in het Amerikaanse Fayetteville. Daarna zal de UCI de Mixed Relay bij het veldrijden bespreken en uit die beoordeling moet blijken of het bij een eerste keer blijft.