In 2025 eerste WK wielrennen op Afrikaanse bodem

Met het wereldkampioenschap op Vlaamse bodem nog in volle gang, wordt door de Internationale Wielerunie UCI al vooruitgekeken naar de volgende edities. Een primeur daarbij: in 2025 strijkt het WK voor het eerst neer op het Afrikaanse continent. Over 4 jaar zal de regenboogtrui uitgereikt worden in de Rwandese hoofdstad Kigali.

Dat een WK in het zuiden er zat aan te komen was wel duidelijk, want de grootste concurrent voor de Rwandese hoofdstad was Tanger in Marokko eveneens in Afrika. Helemaal als een verrassing komt het Centraal-Afrikaanse land immers niet. Sinds 2001 wordt de Ronde van Rwanda georganiseerd, een wedstrijd die begon als lokaal evenement, maar uitgroeide tot een internationale koers. Ondertussen kan de ronde rekenen op deelname van verschillende WorldTour-ploegen. 

Volgens ex-wielrenner Sander Cordeel zou het warme klimaat geen probleem mogen vormen voor onze Belgische renners. Tijdens zijn carrière koerste hij verschillende wedstrijden in Afrika. “Ik denk niet dat je afkomst bepaalt of je al dan niet tegen de warmte kunt. De renners zullen op tijd naar Rwanda afzakken zodat hun lichaam kan wennen aan het klimaat”, aldus Cordeel. Ook over het parcours klinkt Cordeel positief: “De wegen zijn in Afrika in betere staat dan in België, dus dat zal zeker geen probleem vormen. Ik herinner me uit eigen ervaring dat de parcours vooral recht zijn, met weinig technische stukken. Dat maakt het ook interessant.” 

Dat het WK in Rwanda zal plaatsvinden komt niet meteen als verrassing voor Cordeel. Hij ondervond zelf hoe de sport daar leeft. Hij is ervan overtuigd dat er Afrikaans talent naar boven zal komen tijden het WK 2025.