Het Magdalenazwembad: een nieuw bestaan

In 2009 kreeg het Kortrijkse Magdalenazwembad nog de titel van beschermd monument toegewezen vanwege haar unieke ontwerp in Art Deco stijl. Vandaag, dertien jaar later, staat het ooit weelderige zwembad in verval in de schaduw van de nieuwe campus van Howest. Het einde van het verval is echter in zicht. De hogeschool kocht het gebouw recent over van de stad Kortrijk en zo krijgt het zwembad een herbestemming.

In 2019 pakte de stad Kortrijk uit met de opening van een nieuw stedelijk zwembad. Op het Nelson Mandelaplein aan Kortrijk Weide kwam met LAGO een nieuw stedelijk zwembad dat alle andere Kortrijkse zwembaden moest vervangen. Het doek viel over de zwembaden in de Mimosalaan en het Magdalenapark.

Het Magdalenabad werd in 1964 geopend als creatie van vier ontwerpers. Twee jaar geleden, uitgerekend tien jaar nadat het als beschermd erfgoed werd erkend, ontving het zwembad haar laatste badgasten.  

Overname

Mede door de handige ligging, in de schaduw van de gloednieuwe Howest-campus The Penta, nam Howest het gebouw op in zijn toekomstplannen.   Die overname gebeurde via een erfgoedpact, daarbij moet de hogeschool de link met de architect en de stad behouden tijdens de renovaties.

Volgens Ronald Bastiaens, opleidingsdirecteur van Howest, krijgt het voormalige zwembad voornamelijk een rol als ontmoetingscentrum. “Bij Howest willen we niet alleen het gebouw omvormen zodat de studenten het kunnen gebruiken tijdens de schooluren, maar dat het ook voor buurtbewoners het hele jaar toegankelijk is.” 

“Met The Penta hebben we er bij Howest een gloednieuwe campus bij. We willen van het voormalige zwembad niet zozeer een nieuw lesgebouw maken, maar een gebouw waar diverse faciliteiten samenkomen. Zo willen we er een restaurant, recreatieruimtes en een bibliotheek in plaatsen”, vertelt hij. “We proberen er ook een plaats van te maken waar de talrijke internationale studenten zich kunnen verenigen en waar ze zich thuis voelen, waardoor ze niet het hele weekend op hun kot moeten blijven”, besluit Bastiaens.