Het gebruik van emoji’s onder de loep

Photo by Denis Cherkashin on Unsplash

Iedereen maakt er wel eens gebruik van. De emoji’s zijn in het mobiele tijdperk niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Van sociale media op je smartphone tot op advertenties in de stad, ze duiken overal op. Hoe worden de emoji’s vandaag gebruikt? Je leest het hier.

Uit een onderzoek van Adobe in de zomer van dit jaar werd duidelijk hoe wij anno 2021 de emoji’s gebruiken. Zo blijkt dat maar liefst 88%, van de in totaal 7000 ondervraagden, zegt dat ze meer empathie voelen met iemand die emoji’s gebruikt in een online gesprek. Verder vindt 55% van de emoji-gebruikers dat het makkelijker is om echte emoties te uiten via emoji’s dan via een telefoongesprek. Voor wie online iemand wil versieren is het aangewezen om emoji’s met hartjes te gebruiken om een betere indruk te maken. Daarnaast maken ze de taalbarrière kleiner, wat een conversatie met een anderstalige veel makkelijker maakt.

De algemene conclusie is dat emoji’s een gesprek kunnen opvrolijken en dat ze een omweg kunenn zijn om gevoelens te uiten.

Vind ik leuk’

De bekendste emoji is zonder twijfel de ‘Vind ik leuk’-emoji. Onmisbaar geworden op Facebook en het universeel gebruikte teken van goedkeuring. In 2016 maakte Facebook de emoji nog belangrijker door naast de ‘Vind ik leuk’-emoji nog vijf extra gezichten toe te voegen. Daardoor wordt het snel duidelijk hoe een geplaatst bericht wordt ontvangen door de gebruikers.

Tijdens de coronapandemie in 2020 besliste Facebook om een extra emoji aan het keuzemenu toe te voegen om mensen de mogelijkheid te geven om te laten blijken dat ze om elkaar geven.

Nieuwe emoji’s

De groei van de emoji’s stopt maar niet waardoor we al aan een behoorlijk aantal zitten. 3.304 emoji’s om precies te zijn. Velen zien door de grote hoeveelheid emoji’s het bos door de bomen niet meer. Daarom zijn de reacties op de nieuwe emoji’s zoals een zwangere man of zwarte Kerstman verdeeld.

Het is vooral het type emoji’s dat een grote groep mensen irriteert. Ze zien niet in waarom een vrouw met een baard een emoji wordt, maar de prinses-emoji niet roodharig kan worden. Anderen zijn dan wel blij met de diversiteit aan emoji’s. Voor veel vrouwen is bijvoorbeeld de bloed-emoji een vorm om menstruatie meer bespreekbaar te maken.

Hoe populair zijn emoji’s nu echt?

Het is geen geheim dat alle generaties genieten van hun aanwezigheid. Ze zijn zo geliefd dat 17 juli is uitgeroepen tot Wereldemojidag. Niet alleen is een dag naar hen vernoemd, ze hebben ook een eigen film. De ‘Emoji Movie’ is voorgesteld in 2017 en geregisseerd door Tony Leondis. Sterren zoals T.J. Miller, James Cordon en Anna Faris spreken stemmen in. Daarnaast is een kind of volwassene met een emoji op hun T-shirt niet ongewoon in het straatbeeld… Ze zijn dus ook mode-iconen geworden. In Queensland in Australië kan je zelf een nummerplaat met emoji’s op kopen.

Kortom: de emoji’s zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse wereld en zijn onmisbaar geworden online.