Het Film Festival Gent: met aandacht voor filmmuziek en de LGBTQ+-gemeenschap

Van 12 tot 23 oktober vindt de 48e editie van het Film Festival van Gent plaats. Met jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers is het het grootste filmfestival van België. Het Film Festival Gent heeft traditioneel veel oog voor de filmmuziek, wat het een uniek filmfestival maakt. Door die vele aandacht voor de filmmuziek organiseert het filmfestival de uitreiking voor de World Soundtrack Awards.

Het filmfestival biedt, zoals elk jaar, een mix aan van films: van coronakomedie, zoals ‘Bad Luck Banging or Loony Porn’ van Radu Jude, tot een documentaire over het leven van een koe. Er wordt ook aandacht besteed aan Belgische producties, zoals ‘Un monde’ van Laura Wandel. De film ‘La Civil’ van de Roemeense Teodora Ana Mihai trapt het festival af. Een film over een Mexicaanse moeder die op zoek gaat naar haar dochter die werd gekidnapt door een drugskartel.

Belgische trots

Op het filmfestival passeren ook een aantal Belgische films de revue. Één daarvan is ‘Dealer’ van de Belg Jeroen Perceval. De cast is een mix tussen ervaren bekende acteurs en jong geweld. Zo maken Ben Segers , bekend van ‘Safety First’ en ‘Wat Als?’, en Bart Hollanders, bekend van de serie ‘Callboys’, deel uit van de cast.

De film draait rond de 14-jarige drugsrunner Johnny (Sverre Rous) die in een tehuis voor jongeren verblijft. Wanneer hij de succesvolle filmacteur Antony (Ben Segers) als klant tegenkomt, ontstaat er een hechte band tussen de twee. De film gaat in première tijdens het festival.

Thuismatch voor Ismaïl Abdoul

De Belgische film ‘Cool Abdoul’ die geregisseerd is door de Jonas Baeckeland vertelt het leven van de Gentse bokslegende Ismaïl “Cool” Abdoul en gaat op vrijdag 15 oktober in première op het festival. Nabil Mallat, die bekend is van zijn rollen in ‘Patser’ en ‘Into the Night’, vertolkt de rol van Abdoul.

Abdoul financierde zijn bokscarrière als portier, waardoor hij in aanraking kwam met het nachtleven en de drugshandel. Hij stoot zijn vriendin en coach van zich af en komt terecht in een strijd tussen zijn eigen normen en waarden en de discriminatie naar zijn eigen gemeenschap.

‘Cool Abdoul’ is de eerste langspeelfilm van Jonas Baeckeland. Hij schreef samen met Fikry El Azzouzi en Wouter Van Haver het scenario. De film komt op 15 oktober 2021 in de Vlaamse Kinepolis zalen.

Aandacht voor LGBTQ+

Op het festival zullen ook een aantal films en documentaires te zien zijn over de LGBTQ+-gemeenschap. Bijvoorbeeld, ‘Colors of Tobi’ is een docu over een transgender en diens omgeving. Tobi – de transman die gevolgd wordt – leeft in Hongarije, waar de overheid probeert om homo- en transseksualiteit sterk af te schermen van minderjarigen. Tobi groeit dus op in een omgeving die er alles aan doet om het hem moeilijk te maken. Gelukkig wordt hij omringd door een warme en progressieve familie.

‘Coronavrije’ editie

Tijdens de vorige editie in het coronajaar 2020 organiseerde het festival zowel fysieke vertoningen als vertoningen op een VOD-platform. Dit jaar draait het festival opnieuw op volle toeren beperkte voorzorgsmaatregelen zoals CO2-meters in alle zalen. Een mondmasker is niet verplicht en een coronapas heb je evenmin nodig. Die laatste is enkel verplicht voor de openingsfilm en de World Soundtrack Awards.

Verschillende awards

Het Film Festival Gent is meer dan alleen films. Er vallen ook prijzen te winnen waarbij de Grand Prix voor Beste Film de belangrijkste is. Daarnaast zijn er ook prijzen voor filmmuziek, zoals de Georges Delerue Award voor Beste Soundtrack/Sound Design. Het festival wordt traditioneel afgesloten met de World Soundtrack Awards.