Vlaams Belang bracht op 14 september de app uit. (bron: pixabay)

De Vlaams Belang-app: een echte nieuws-app?

De politieke partij Vlaams Belang bracht op 14 september een applicatie op de markt. De partij geeft aan dat dit een nieuws-app is. Klopt dat wel? brengen ze neutraal nieuws? Hoe zit de app in elkaar? Een analyse. 

Wanneer je de Appstore of Play store opent, staat de applicatie onder de rubriek ‘nieuws’. De tool scoorde de afgelopen dagen hoog in downloads op vlak van nieuws-apps. De applicatie behaalt voorlopig 4.5 op 5 bij beoordelingen en krijgt van de gebruikers voornamelijk goede recensies. In de reacties kan je lezen dat de gebruiker tevreden is: “Een verademing om de waarheid te horen in de plaats van het fake news op mainstream media,” klinkt het.

Wat biedt de app aan?

Bij het startscherm valt op dat de app vooral nieuws wil brengen. Het scherm bevat een feed waarin artikels staan over de actualiteit. Als we dieper in de artikels kijken, blijkt dat die vaak meningen bevatten van partijleden of partijstandpunten. Vaak zijn het dus wel nieuwsartikels, maar vanuit het perspectief van Vlaams Belang. Verder in de lijst met artikels vinden we ook opiniestukken van partijleden, expliciete partijstandpunten en polls.

De app brengt niet enkel nieuws, maar heeft ook een aantal andere functies. Zo kan de gebruiker terecht in de Vlaams Belang-winkel, waar ze onder andere vlaggen en Vlaamse identiteitskaarten kunnen verkrijgen. Daarnaast is er de optie om te chatten met een medewerker om feedback te geven. Als laatste feature heeft de app de mogelijkheid om punten te scoren door bijvoorbeeld artikels te delen. Wanneer je een aantal punten hebt behaald, kan je die inwisselen voor partij gerelateerde gadgets.

Quod neutraliteit?

Wanneer een politieke partij een nieuwsapp uitbrengt, stelt de vraag zich meteen of die wel neutraal kan zijn. In een kort gesprek uit Prof. Dr. Dave Sinardet, politicoloog aan de VUB, zijn twijfels over het doel van deze app. Volgens Sinardet is het doel van de nieuwe tool om leden te werven en te informeren, eerder dan het nieuws verspreiden. Hierdoor komt de neutraliteit sterk in het gedrang. Sinardet gelooft dat Vlaams Belang aanvoelt dat de regels op sociale media te streng zijn. Ze willen met deze app op een nieuwe manier met hun volgers communiceren. Vlaams Belang is de eerste Vlaamse partij die een politieke app op de markt brengt.