Wikimedia Commons

De comeback van Kim Clijsters deel III

Het is ondertussen al een poos geleden dat we iets van Kim Clijsters hebben gehoord. De Limburgse kondigde nochtans eind 2019 met volle moed haar comeback aan. Tot vandaag werd de comeback een bewogen wandeling met heel wat obstakels.  Wat is er nog mogelijk? 

De aankondiging

We moeten terug naar 12 september 2019. Op die dag kondigde Kim Clijsters in een filmpje (op sociale media) aan dat ze ‘het nog 1 keer zal proberen’. De toen 36-jarige gaf meteen een inkijk in haar trainingsschema. Niet veel later volgde een mediadag, waar ze haar team officieel voorstelde. De Nederlander ‘Fred Hemmes Jr’, werd haar nieuwe coach. Ook Carl Maes was opnieuw van de partij. ‘Was’ is het juiste woord want ondertussen werd Carl bedankt voor bewezen diensten. Nog op de persdag werd ook aangekondigd dat de BBC een reportage zou maken over haar terugkeer naar de topsport. 

Deelnemen is belangrijker dan winnen

Op 17 februari 2020 was het dan eindelijk zo ver. Op het WTA-toernooi van Dubai maakte ze, onder het toeziend oog van enkele Belgische fans, haar comeback tegen de Spaanse Garbine Muguruza. Zelf had ze geen verwachtingen en wou ze ondervinden hoe ver haar tennisspel al stond. Het was een spannende wedstrijd maar Kim werd ondanks haar vechtlust niet beloont met een overwinning. 

Lang wachten op een tweede heroptreden moest niet. Enkele weken later volgde een nieuwe kans op het WTA-toernooi van Monterrey in Mexico. Maar ook tegen de Britse Johanna Konta kon Clijsters niet op. Volgens Kim was er niets aan de hand. Maar mensen begonnen te twijfelen aan de slaagkansen van deze terugkeer. 

Na de 2 toernooien nam de beste Belgische tennisster een rustpauze om zich te focussen op haar fitheid en spel. In September volgde dan nog de US Open. Een thuismatch, want Kim woont al jaren in de VS. Maar ook die gedachte bracht geen soelaas. Buiten het winnen van een set, was het avontuur na 1 dag alweer voorbij. Voor het eerst slaat ook bij Kim de twijfel toe. Ze laat verstaan ‘niet te weten wanneer ze nog eens in actie zal komen’.

Blessures, een terugkomend probleem

Nog voor haar comeback officieel kon starten stak de eerste blessure al de kop op. De eerste opdoffer kwam er op 4 november. Door een partijtje paddel werd een knieoperatie onvermijdelijk en kwam haar eerste grote toernooi in het gedrang. Enkele weken later werd bekend dat de ‘Australian Open’ van het programma was geschrapt. 

Later in 2020, werd ook het voorbereidingsprogramma op de US open geschrapt. In Cincinnati zou ze na een rustpauze haar terugkeer maken op Amerikaanse ondergrond. Door een buikspierblessure werd ook dit toernooi geschrapt van de planning. 

Ook onlangs speelden de blessures terug op. Ze maakte bekend in oktober 2020 geopereerd te zijn aan haar rechterknie. Naast de operatie kreeg ze in januari corona. Daardoor voelde ze zich niet klaar om terug te kunnen spelen. Clijsters weigerde dan ook wildcards voor toernooien van Miami en Charleston.  Maar opgeven staat niet in haar woordenboek.

Hoe moet het verder ?

“Ze is van de ene naar de andere blessure gesukkeld. Ondertussen ook mama van drie kinderen. Dat zijn allemaal zaken waar we nu rekening mee moeten houden”, zegt sporza journalist Dirk Gerlo. De toekomst weten we volgens hem op korte termijn, aangezien ze volgende week voor het eerst in één jaar terug een officiële wedstrijd zal spelen. 

Gerlo bekritiseert ook de beperkte communicatie naar hem en andere journalisten. “Er was geen communicatie, dat is het spijtige rond deze comeback. Ik had in het verleden een goed contact met haar en de entourage. En kijk, nu worden ik, maar ook alle andere journalisten er buiten gehouden. Haar persverantwoordelijken in Amerika en België, blokken alle contact af. Daarom ben ik dan ook heel sceptisch over de toekomst.”, hekelt Gerlo. 

Aan de kwaliteiten van Kim zal nooit getwijfeld kunnen worden. Maar de slaagkansen van dit avontuur slanken af. Een bredere kijk in dit proces had ons waarschijnlijk andere verwachtingen laten creëren. We zijn nu eenmaal 9 jaar later en 2 kinderen verder dan haar vorig tennisleven. Het blijft koffiedik kijken naar het vervolg van dit verhaal.