Brusselse studenten hebben nog geen voltijds contactonderwijs

De universiteiten en hogescholen in ons land hebben deze week de deuren geopend. Maar niet overal in het land ervaren de studenten de eerste week op dezelfde manier. In Vlaanderen mogen studenten weer voltijds terug naar de campus en zonder mondmasker in de klas zitten. In Brussel is dat momenteel nog niet overal mogelijk, de vaccinatiegraad verschilt hard tussen de hoofdstad en Vlaanderen.

Keuze ligt bij de scholen

De vaccinatiegraad bij 18-plussers in Vlaanderen ligt boven de 90% en dus werd besloten het hoger onderwijs terug op een normale manier te hervatten. De scholen kunnen zelf kiezen of ze extra maatregelen toepassen of niet. Ook scholen in Brussel kregen groen licht om opnieuw contactonderwijs te geven.

Toch kiezen sommige hogescholen en universiteiten in Brussel om geen voltijds contactonderwijs te geven. Dat komt omdat de vaccinatiegraad van de meerderjarige Brusselse bevolking maar aan 60% zit, dat is 30% slechter dan in Vlaanderen. We gingen bij enkele studenten polsen hoe het zit in Brussel.

Aan Odyssee hogeschool, in hartje Brussel wordt geopteerd voor halftijds contactonderwijs. Sommige richtingen hebben verplichte praktijkvakken, waardoor ze een aantal dagen van de week les hebben op campus en andere dagen online. Voor de richtingen waar geen praktijkvakken komen bij kijken is het een week online, een week campus.

Gemengde reacties

De situatie wordt elke maand weer geëvalueerd door de hogeschool zelf, maar voorlopig is er nog geen licht aan het einde van de tunnel, tot wanhoop van sommige studenten. “Gisteren had ik voor het eerst weer les op de campus, vandaag weer online, en het is onvergelijkbaar. Wij zijn de dupe van de mensen die zich niet willen laten vaccineren in Brussel, en dat is enorm jammer. Als je ziet dat de studenten in Vlaanderen weer elke dag op de campus kunnen les volgen zoals voordien, dan zie je dat het mogelijk is, maar veel Brusselaars zijn sceptisch om het vaccin en eerlijkgezegd ook een beetje egoïstisch”, zegt Elisa, studente aan Odyssee Hogeschool.

De Erasmus Hogeschool Brussel kiest voor hetzelfde concept als Odyssee, een week online, een week campus. Sommige studenten vinden die regeling niet zo erg. “Beste van beide werelden. Soms is pendelen wanneer je een lange dag hebt gehad niet echt zo leuk, maar je hebt ook zeker geen zin om heel de tijd thuis te zitten. Het is al beter dan wat we hadden het voorbije anderhalf jaar, dus daarvoor ben ik dankbaar”, zegt Thomas, student aan de Erasmus Hogeschool Brussel.

Aan de Vrije Universiteit Brussel opteren ze wel voor voltijds contactonderwijs, sommige lessen zijn nu nog online maar de VUB is optimistisch. Het doel is om zo snel mogelijk terug naar de situatie pre-corona te gaan. De andere scholen wachten dan weer af en bekijken het verdere verloop van de vaccinatiecampagne in Brussel.