Bernard Kint: een trotse Red Flamingo

Bernard Kint als Red Flamingo (Foto: Wendy De Cock)

De achttienjarige Bernard Kint uit het Antwerpse Zoersel is student sportjournalistiek, maar vooral Red Flamingo. Bij de geboorte had hij een zeldzame ziekte aan zijn rechterbeen, waardoor hij het gedeelte onder zijn knie verloor. Desondanks volhardde Bernard in zijn droom om voetballer te worden, en kwam hij via zijn nonkel zo terecht bij Amp Football.

De Red Flamingos vormen de Belgische nationale voetbalploeg in het Amp Footbal, voetbal voor mensen met een afwijking aan het been door amputatie of  met een aangeboren afwijking. Hierdoor spelen de spelers het spel op krukken. Een wedstrijd Amp Football wordt zeven tegen zeven gespeeld, zelf speelt Bernard links op het middenveld. In België zijn er maar 2 verschillende ploegen die deze sport beoefenen, waardoor Bernard geen geen toelatingstesten moest doen en meteen mocht aansluiten bij de nationale ploeg.

Bernard is naast de jongste ook de enige in de ploeg die geen amputatie heeft ondergaan. Door een unieke aandoening, is een van zijn twee benen niet volledig volgroeid, maar voor hem voelt dit als normaal omdat hij hiermee is opgegroeid. Zijn ploeggenoten daarentegen hebben door een ongeval een amputatie moeten ondergaan.

EK in Polen

Eerder deze maand werd in het Poolse Krakau het EK Amputee Football gespeeld. “Ik was erg blij dat ik mee mocht naar het EK, het was een unieke ervaring die ik niet snel zal vergeten”. “De omkadering was zeer professioneel en ook de volkslieden werden luidkeels gezongen”. De nationale ploeg ging strijdend ten onder en werd uiteindelijk laatste, maar voor Bernard was vooral de ervaring het belangrijkste.

Plannen voor de toekomst

Bernard begint dit jaar aan zijn eerste jaar hoger onderwijs. Hij studeert sportjournalistiek aan Howest in Kortrijk. De keuze voor sportjournalistiek ligt volgens hem niet rechtstreeks in verbinding met het Amp Football, maar hij wil vooral de twee goed kunnen combineren. Zijn droom is om presentator te worden bij Sporza en eventueel iets ‘cools’ te creëren op de redactie. Daarnaast ziet hij een toekomst als radiomaker ook zeker zitten. Hij kijkt vooral uit naar wat nog komen zal.