Hans van Dijk

André Hazes: een terugblik op zijn leven.

Exact 17 jaar geleden stierf een van de succesvolste artiesten die Nederland kende, André Hazes. Een volkszanger waarvan zijn nummers nog steeds te bewonderen zijn. Met hits zoals ‘Een beetje verliefd’, ‘Bloed, zweet en tranen’ en ‘Zij gelooft in mij’ veroverde hij vele harten van fans in de Lage Landen.

De jeugdjaren van André Hazes zijn voor zijn kinderen nog altijd een grijs gebied. Vader André vertelde er zelden over, omdat hij het er niet graag over had, zegt zijn zoon André junior. Hij werd straatarm geboren op 30 juni 1951 in hartje Amsterdam. Als derde van zes kinderen groeide hij op in een gezin met laag inkomen. Volgens André zelf “de hel”.

Op zijn achtste begon hij al met zingen. De zangmicrobe kreeg hij mee dankzij zijn moeder. Op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam zong hij als klein jongetje om wat geld te verdienen. ‘Ik wilde met het geld een keukenschort voor mijn moeder kopen’ ,zei Hazes zelf. Met zijn zelfgemaakte gitaar werd zijn talent echter ontdekt. Niet veel later mocht hij deelnemen aan een televisieprogramma waar hij zijn eerste liedje zong die zijn vader eindelijk overtuigde dat hij en niet zijn oudere broer Jopie het zangtalent had.

De succesvolle carrière

Al zingend diende hij op in een café om zijn brood te verdienen. Hazes overwoog echter geen zangcarrière totdat hij in 1976 een lied schreef met zijn neef genaamd ‘Eenzame kerst’. Het nummer werd een echte hit met 70.000 verkochte exemplaren en steeg in de Hitparade naar de eerste plaats. De ster van een echte volkszanger begint te rijzen. Later bracht de zanger nog Mama uit, maar met minder succes.

In 1981 wat voor hem een succesjaar was, brak hij pas echt door. Met de single Een beetje verliefd veroverde hij vele harten van de Nederlanders. De zanger krijgt echter een heel druk leven en kan twee jaar later als eerste Amsterdamse artiest Ahoy in Rotterdam vol krijgen. In de jaren die daarop volgden vele hits, optredens en zelf een eigen tv-show. Met het verlies van zijn vriend en producer Tim Griek in 1988, bleef Hazes wel succesvol dankzij de liederen over het nationale voetbalelftal die het Europees Kampioenschap dat jaar had gewonnen.

Ziekte

In de jaren ’90 kwam Hazes al enkele keren in het nieuws door opnames in het ziekenhuis, omdat zijn levenswijze echter chaotisch en hectisch was. Ondanks de problemen, ging de succes carrière verder. Met schrik van de nieuwe lichting zoals Marco Borsato en BLØF, bracht hij een documentaire uit en verlengde hij zijn platencontract. In de filmdocumentaire ‘Zij gelooft in mij’ trekt hij duizenden nieuwe bezoekers naar de bioscopen die zijn nummers zelf nog veel groter maakten.

In zijn laatste levensjaren beleeft Hazes echter nog heel erg actief. Hij presenteerde verschillende programma’s, maakte een politieke carrière en gaf hij een concert in een uitverkocht Olympisch stadion. Iets later kon hij in de negen jaar oude Amsterdam Arena tweemaal een uitverkocht concert geven.

In 2004 bracht hij de grote hit Bloed, zweet en tranen uit die ook een succesverhaal bleek te zijn. Met al eerdere klachten over oorsuizingen en zijn ongezonde levensstijl kwam er een einde aan zijn leven in dat jaar. Op 53-jarige leeftijd overleed André Hazes aan een samenvoeging van een hartstilstand, suikerziekte en uitgeput lichaam. 23 september 2004 is de datum dat vele Nederlanders zullen onthouden door het verlies van hun geliefde zanger.

Succes na zijn dood

De dood van André Hazes blijft een groot onderwerp in Nederland. Zijn nummers spelen nog steeds op elk radiostation en in elke bar. De populariteit van de Nederlandse volkszanger is immens, ook na zijn dood. Met een standbeeld op de Albert Cuypmarkt en een zoon die grootse hits behaalt op dit moment, blijft iedereen aan Hazes denken. André Hazes junior is als jongste kind van senior ook een grote bekendheid geworden in de muziekwereld. Met hits zoals Leef en Anders is de zoon André Hazes ook een succes in de Lage Landen.