Marokkaans vliegtuig. Foto: Hussein Abdallah ©Wikimedia Commons

Algerije stuurt scherpe boodschap naar Marokko

Algerije sluit onmiddellijk zijn luchtgrenzen voor Marokko. Beide landen hebben al vaker in conflict gelegen, met dus nu een boycot van het luchtruim.

De luchtgrenzen van Algerije waren al gesloten van 17 maart 2020 vanwege de corona-epidemie. Op 1 juni werden al in zeven landen gedeeltelijk het luchtruim heropend voor Algerije, waarvan Marokko geen deel van uitmaakte. Volgens Air Algérie zijn er sinds die datum geen rechtstreekse commerciële vluchten meer geweest tussen Algerije en Marokko. Algerijnen reizen via Tunesië naar Marokko. Dit nieuws komt ook een maand nadat Algerije op 24 augustus zijn diplomatieke betrekkingen met Marokko verbroken heeft. Het is de 2de keer dat beide landen hun banden met elkaar verbroken hebben in de moderne geschiedenis. Het knelpunt tussen de twee landen ligt erin dat ze beiden verschillende politieke systemen hebben en tegengestelde ideologische oriëntaties.

Geschiedenis

In maart 1976 was het Marokko dat de banden met Algerije verbroken heeft. In mei 1988 werden de banden hersteld met een aantal verplichte afspraken:
– een verbintenis tot duurzame vredesrelatie
– goede nabuurschap en samenwerking
– een versnelde bouw van de regionale snelwegverbinding de grote Arabische Maghreb
– niet-inmenging van Algerije in de binnenlandse aangelegenheden van Marokko
– een oplossing voor het conflict in de westelijke Sahara door middel van een referendum over zelfbeschikking
Algerije beschuldigt Marokko ervan die afspraken niet fatsoenlijk te hebben nageleefd.

Gevolgen

Marokkaanse vliegtuigen die hun vluchtroute over Algerijns grondgebied hebben gaan de grootste gevolgen merken. Het zou gaan over slechts vijftien vluchten per week tussen Marokko en Tunesië, Turkije en Egypte.
Deze vluchten zullen worden omgeleid rond de Middellandse zee.

Beschuldigingen

Algerije heeft Marokko en Israël ook beschuldigd van het steunen van de MAK (Beweging voor de Zelfbeschikking van Kabylia), een pro-onafhankelijkheidsorganisatie, evenals de islamoconservatieve organisatie Rachad, twee bewegingen die door Algerije als ’terroristische organisaties’ zijn geclassificeerd.