Pakkende verhalen achter ‘Iemand’ waardoor je blijft luisteren

“Alles wat ik heb meegemaakt; ik heb daar niet naar gezocht. Ik liet het allemaal op mij afkomen”, met deze krachtige quote introduceren de podcastmakers Paula. Een vrouw die er altijd bij was. Zo zong ze voor Duitse officieren tijdens de Tweede Wereldoorlog, was ze model bij modehuis Natan en werd ze de eerste vrouwelijke pilote in Deurne. In het dagelijkse leven wordt ze jammer genoeg gezien als ‘iemand’.

De podcast Iemand vertelt telkens het verhaal van een onbekend persoon die iets merkwaardigs heeft meegemaakt. In 23 afleveringen van maximum een halfuur begeleiden journalisten Ward Bogaert en Philip Heymans ons door de verhalen met een lach en een traan. Daarnaast hebben de humaninterestverhalen soms een link met de actualiteit. Aflevering acht rond de stad Molenbeek bijvoorbeeld vertelt het verhaal van Touria Aziz. Zij laat ons horen hoe zij over haar thuisstad twijfelt tijdens de aanslagen in Brussel vijf jaar geleden. De podcastreeks dateert ook al van 2016, maar elke aflevering blijft nu nog actueel door terugkerende thema’s bespreekbaar te maken, zoals inclusie en taboes als afstandsmoeders.

Journalist Ward Bogaert heeft al verschillende podcasts op zijn naam staan. Met collega en justitiejournalist Philip Heymans maakte hij naast Iemand ook Drie dagen. Die podcast werd zelfs bekroond met de titel “Meesterverteller” door de Stichting Verhalende Journalistiek voor zijn vernieuwende journalistieke storytelling. De koerspodcast Radio Bahamontes is ook een creatie van Ward Bogaert. Alle drie de auditieve werken hebben één iets gemeenschappelijks: Ze vertellen op fascinerende wijze een persoonlijk verhaal.

Unieke verhaallijn met meeslepende opbouw

Het humaninterestgehalte ligt elke aflevering zeer hoog, hoewel sommige episodes niet over de persoon zelf gaan. Aflevering drie rond de ‘Superschool’ in Rotterdam gaat voornamelijk rond hoe het imago van de Hugo De Groot-school veranderde van een gewelddadige plaats met lage slaagkansen naar een van de beste scholen in Nederland. In die aflevering komt directeur Eric Van’t Zelfde het meeste aan bod, die ook het boek Superschool heeft geschreven. Hij wordt beschouwd als hét hoofdpersonage, als de ‘iemand’, ook al hoor je hier en daar een quote van een ander persoon zoals een leerkracht.

De meeste afleveringen vertellen de opmerkelijke levensloop van iemand. Zo maken we kennis met Stephan, de manke bokser. Hij werd geboren als mulat (persoon met een gemengde huidskleur zoals hij zelf zegt) en moest leren omgaan met verschillende fysieke beperkingen. Ondanks de tegenslagen, bekijkt hij het leven positief. Stephan bokst en is ook opvoeder. Zijn verhaal laat je het ene moment glimlachen, maar het andere moment moet je toch even slikken door de aangrijpende gebeurtenissen.

Daarnaast zorgt de duidelijke opbouw en de sublieme stijl van de podcastmakers ervoor dat je wil blijven luisteren. De afleveringen hebben een chronologische volgorde met een paar terugblikken. De flashbacks kunnen verwarrend zijn als je niet intensief luistert. Dat is jammer, omdat je daardoor langer bij het voorgaande stilstaat en de bijkomende belangrijke informatie niet meer hebt gehoord. De meeste afleveringen duren ook minder dan een halfuur, en in die tijd speelt zich een langdurig verhaal af, wat soms als een stormloop bij de luisteraar binnenkomt.

De aangrijpende quotes en de – vaak te snelle – opvolgende duiding gidsen je door het verhaal van iemand. De bijpassende achtergrondgeluiden (Stephan die bokst bijvoorbeeld) en de specifieke muziekkeuze laten de verhalen echt tot leven komen. Door de inventieve audiofragmenten beelden we ons de situatie perfect in. Zo horen we in de elfde aflevering het verhaal van Hetty. Het interview werd in een bos afgenomen. Tijdens Hetty’s verhaal horen we geruis van bladeren, waardoor we het gevoel hebben dat we aanwezig waren bij het gesprek.

Actuele link

In het begin namen journalisten Ward Bogaert en Philip Heymans zich voor om geen verhalen te vertellen die een rechtstreekse link hadden met de actualiteit. Als subtiele rebellen breken ze die regel met de aflevering over de Brusselse stad Molenbeek. In 2016 stond de stad bekend als een hell-hole, volgens oud-Amerikaanse president Donald Trump. De podcastmakers wilden ons een beter beeld geven door het verhaal te vertellen van plaatselijke bewoonster Touria Aziz. De eerder melancholische bijpassende muziek, de angstige stem van de geïnterviewde en de authentieke geluidsfragmenten van het geroep en geweld indertijd, vormen een mooi voorbeeld van een aangrijpend verhaal.

Iemand vormt een fascinerende en meeslepende podcast met unieke humaninterestverhalen. De podcast laat je op auditieve manier aantonen dat er achter elke persoon een merkwaardig verhaal schuilt. Intensief luisteren is soms een vereiste om iemands levensloop in slechts twintig minuten te kunnen meevolgen. Niettemin laat Iemand je horen wat voor krachtige verhalen de onbekende die je zomaar op straat kan tegenkomen, heeft meegemaakt.

Iemand, door Radio 1. Luister via Spotify en Acast.com.