183 miljoen kijkers volgen de finale het Eurovisiesongfestival vanuit hun huiskamer. De Italiaanse glamrockgroep Måneskin wint. © Davien Planckaert

Verhaal achter songfestivalwinnaar Måneskin

De Italiaanse glamrockgroep Måneskin is vorige maand uitgeroepen tot de winnaar van het Eurovisiesongfestival in Rotterdam. De vierkoppige band krijgt een sterrenstatus op TikTok en staat met twee songs in top 50 meestgestreamde songs van het moment op Spotify. Welke weg heeft Måneskin tot nu toe al afgelegd?

Måneskin bestaat uit de zanger Damiano David (20 jaar), een bassiste Victoria De Angelis (21 jaar), de drummer Ethan Trochio (20 jaar) en een gitarist Thomas Raggi (20 jaar). Ze zitten op dezelfde middelbare school, worden vrienden en beslissen in 2015 een band op te richten. De naam Måneskin, maneschijn in het Nederlands,heeft de Deense vader van Victoria verzonnen. Hij riep Deense woorden toen de scholieren naar een naam zochten om zich in te schrijven voor een lokale muziekwedstrijd.

Tussen 2016 en 2017 speelt de band regelmatig als straatmuzikanten in de straten van Rome. Op hun eerste liveconcert in 2017 op een muziekfestival in Faenza komen amper dertig mensen kijken naar het optreden.

X-factor

Ze geven niet op en in datzelfde jaar neemt de band deel aan de Italiaanse X-factor. De jonge band is geliefd bij de jury en het publiek. Ze worden tijdens de elfde editie net geen winnaar. Ze stranden in de finale op de tweede plaats. Daardoor krijgen ze een platencontract bij Sony Music. Hun eerste ep haalt platina in Italië en vanaf dan heeft Måneskin heel wat faam in hun land.

In oktober 2018 brengt het viertal hun eerste album Il ballo della vita uit. Het levert hen in 2019 een bescheiden Europese tour op, die ook langskomt in Brussel. Måneskin heeft dus voor hun deelname aan het Eurosongfestival al een enige naambekendheid bij de Europeanen.

2021 is het succesjaar voor de band. Ze winnen de prestigieuze muziekwedstrijd Festival della canzone italiana di Sanremo, dat ook geldt als preselectie voor Eurosong. Zitti e buoni smaakt bij het Italiaanse publiek en later ook door het bredere Europese publiek.

Drugsschandaal voor 183 miljoen kijkers

Måneskin en het lied Zitti e buoni winnen het Eurovisiesongfestival in Rotterdam voor maar liefst 183 miljoen kijkers. Hoewel de vakjury Italië op de vierde plaats zet, krijgt de band van het publiek maar liefst 318 punten. De Italianen eindigen met een totaal van 524 punten. Ze steken Frankrijk voorbij met 25 punten en ook Zwitserland – eerste bij de vakjury – kwam niet gevaarlijk dichtbij. De frontman Damiano David neemt de prijs in ontvangst met de woorden: “Rock ’n roll never dies!” Glamrock en genderfluïde kledij hebben dus zeker hun plaats gevonden in Eurosong.

Toch is het niet het lied dat iedereen op het einde van de avond onthoudt. Tijdens de televisiestemming lijkt het dat de zanger een lijntje coke wil snuiven, maar dat drummer Ethan hem tegenhoudt. De band ontkent dat met klem en vertelt dat Damiano het gebroken glas van de drummer wilde oprapen. De speculaties lopen uit de hand en de zanger besluit een drugtest af te leggen in zijn thuisland. De test is negatief.

Hit op Spotify en TikTok

De glamrockband doet het niet alleen goed in Europa. Het winnende liedje Zitti e buoni staat op de negentiende plaats op de Global 50 van Spotify. Dat is een lijst met de vijftig meest afgespeelde liedjes van het moment op de muziekapp. Hun Engelstalige lied I wanne be your slave staat vijf plaatsen lager.

Ook op het socialemediakanaal TikTok is Måneskin een echte hit. De hashtag maneskin is al 1,2 biljoen keer bekeken. Vooral hoe de band de stereotypes van de gender aan de laars lapt, maakt hen populair. Zowel meisjes als jongens volgen hun voorbeeld en gaan aan de slag met eyeliner en donkere make-up.

Måneskin heeft alvast laten weten dat ze een nieuwe Europese tour plannen vanaf 2022 in elk Europees land, als corona het toelaat.