Vals Plat mist wat pit

  • April 20, 2021
  • 3 minuten lezen

Vals Plat is een podcast over wielrennen, geproduceerd door Friends of Sports. Friends of sports verzamelt podcasts over voetbal, Formule 1 en dus ook over wielrennen. De podcast snijdt verschillende onderwerpen aan zoals de nieuwe UCI-regels en het mindere vormpeil van Philippe Gilbert. Daarnaast komt een uitgebreide voorbeschouwing of terugblik van een belangrijke wedstrijd ook meermaals aan bod. De reeks kent acht afleveringen, met als laatste thema de heuvelklassiekers van deze week.

De moderator is bekende Vlaming Otto-Jan Ham. Een goede verteller is hij vast en zeker, maar over wielrennen weet hij bitter weinig. Wanneer wielertermen aan bod komen, moet Otto-Jan Ham steeds raad vragen aan zijn twee sidekicks. Vervelend voor wie wat van koers kent, want dit haalt het tempo uit de aflevering. We gaan over naar de twee sidekicks die niet van de minste zijn. De eerste is Jappe Tooten. De naam zegt waarschijnlijk bitter weinig, maar Tooten is een fervent wielerliefhebber en was een vaste host bij wielerpodcast Radio Stelvio. Jappe Tooten brengt menselijkheid in de podcast door alledaagse onderwerpen naar boven te halen die dicht bij de gewone wielerliefhebber staan. De andere sidekick is Dirk Van Nijverseel, een wandelende koersencyclopedie. Van Nijverseel werkt al jaren voor Belga Sport waar hij verschillende koersdocumentaires maakte.

Gast

Elke aflevering schuift een nieuwe gast mee aan tafel. Dat kan sportjournalist Renaat Schotte zijn tot CEO van Flanders Classics Thomas Van Den Spiegel. De eerste vijf minuten wordt deze gast straal genegeerd. Otto-Jan Ham begint met de vraag of zijn twee sidekicks afgelopen weekend veel gefietst hebben. Vaak begint het gesprek onschuldig, maar dan vergelijken de drie hun Stravagegevens en stoefen ze over de behaalde wattages. De gast zit dan te verkommeren aan de andere kant van de kamer en moet enkele minuten wachten tot Dirk Van Nijverseel hem voorstelt. De inleiding duurt ook ongeveer een minuut of vijf. Daarna wordt het eerste onderwerp aangesneden. Als luisteraar kan je dus makkelijk de eerste tien minuten overslaan.

Veel hangt ook af van de gast. Bij sprekers zoals Renaat Schotte of Thomas Van Den Spiegel hang je een uur aan hun lippen. Dat heb je minder bij ex-renners Stijn Vandenbergh en Serge Pauwels. Je merkt duidelijk dat Otto-Jan Ham dan probeert te vissen naar opmerkelijke en bijzondere feitjes. Vaak komen die dan niet. Bij het verlies van Quick-Step in de Ronde van Vlaanderen van 2016 vraagt Otto-Jan Ham verschillende keren aan renner Stijn Vandenbergh hoe de sfeer achteraf was en hoe het toen allemaal verliep. Vandenbergh antwoordt verschillende keren met: “Ja, het viel allemaal wel mee.” Dat is dus een antwoord dat niet veel bijbrengt in een aflevering.

Diepgang

De podcast mist in het algemeen gewoon wat diepgang en pit. De aangesneden onderwerpen zijn zeer uiteenlopend, maar iedereen blijft er wat oppervlakkig bij. Moderator Otto-Jan Ham doet wel zijn uiterste best om alles uit de podcast te halen, maar zijn gebrek aan koerskennis speelt hem parten. Dan moet het van Tooten en Van Nijverseel komen, maar ook die voeren vaak weinig extra aan. Tooten ratelt maar door over het leven als amateurwielrenner en Van Nijverseel houdt zich te vaak afzijdig in een gesprek. Als je dan een spreker als Renaat Schotte hebt, lost het probleem zich vanzelf op. Schotte kan over alles wel wat zinnig zeggen, maar bij andere gasten houdt het probleem pijnlijk aan en zit je als luisteraar wat op je honger.

Vals Plat is een interviewpodcast pur sang. De podcast zou meer sfeer hebben als er audiofragmenten aan toegevoegd worden. Neem nu het voorbeeld van Renaat Schotte. Hij praat over een Oostenrijker die aan zijn moto hangt. Iedere sportkenner kent de legendarische woorden: “Renaat, er hangt een Oostenrijker aan je.” Een gouden kans om dit fragment in de podcast te monteren, maar die opportuniteit laten ze liggen.

De podcast bevat potentieel, maar dat komt er nog niet helemaal uit. De sidekicks vullen elkaar goed aan, de moderator mist heel wat koerskennis en dat probeert hij vaak op te lossen door zijn spreektalent. Als de makers nu nog rekening houden met de spreekvaardigheid van de gast kan het een uitstekende podcast worden. Iets wat ze moeten meenemen naar het volgende koersseizoen. 

Vals Plat is te beluisteren op de Spotify via het kanaal Friends of Sports.