De Bourgondiërs met Bart Van Loo, een meesterlijke podcast met een meesterverteller ★★★★

De Bourgondiërs, aartsvaders van de Lage Landen. Foto: Lars Van Compernolle

Wat is ons oerverhaal, de oorsprong van ons bestaan als Vlaming? Dat is de hoofdvraag die schrijver Bart Van Loo zich stelt. Gedurende een podcastreeks van negen afleveringen zoekt hij een antwoord op die vraag. Het is een auditieve spin-off van zijn gelijkluidende boek ‘De Bourgondiërs: Aartsvaders van de lage landen.’

We schrijven de dag des heren 19 juni 1369 Gent, een stad die op dat moment met zijn 60.000 inwoners een van de grootste steden is van Europa. Op die specifieke datum en in die specifieke stad trouwden Filips de Stoute, hertog van Bourgondië en Margaretha van Male, dochter van de Vlaamse graaf Lodewijk van Male. Met die gebeurtenis begint Van Loo de reeks, maar het verhaal gaat al veel vroeger van start. Van Loo maakt doorheen de podcast vaak tijdsprongetjes die ervoor zorgen dat je meegesleept wordt in een epische tijdsmachine. Het luisterstuk gaat over onze voorvaders: de Bourgondiërs. Ze komen allemaal aan bod: van Filips de Stoute tot Filips de Goede. De reeks bestaat uit acht afleveringen die telkens ongeveer anderhalf uur duren.

Meesterverteller

Bart Van Loo bewees eerder al dat hij een voortreffelijk schrijver is met werken als “Napoleon, de schaduw van de revolutie” en “Blue Blanc Rouge: reis door Frankrijk in 80 vragen”, telkens boeken met een Frans tintje. Hij wordt daarom ook vaak een francofiel genoemd. In dit boek ziet hij het iets breder en neemt hij de Bourgondische geschiedenis in al haar facetten onder de loep. In de podcast verwijst hij vaak naar het boek waar alles gedetailleerder beschreven staat. Het luisterstuk is bedoeld om kort en duidelijk de geschiedenis te schetsen. Het boek is een grote brok terwijl de podcast eerder een luchtig (maar lekker) hapje is. Bart Van Loo bewijst niet alleen dat hij een vlotte pen heeft, maar hij beschikt ook over een gladde tong. De passie voor het onderwerp spat uit zijn relaas alsof hij zelf rechtstreeks uit de tijd van onze voorvaderen komt.

De Bourgondische extravagantie


De etymologie is vaak een terugkerende acteur in het luisterspel. Zo leren we bijvoorbeeld dat het woord ‘Vlaming’ van het woord flâm afstamt, wat overstroomd gebied betekent. Dat is een verwijzing naar onze Noordzee die twee keer per dag overstroomde in die tijd. Hij maakt het verhaal ook persoonlijk door soms af te wijken van zijn discours met eigen anekdotes, over de jonge Bart die zich als vijftienjarige verdiepte in de vertellingen van de kroniekschrijvers. Ze blijken essentieel te zijn voor het boek en de podcast. De verteller noemt ze ook wel zijn ogen en oren, volgens Van Loo waren ze de middeleeuwse voorlopers van journalisten.  

Hoe hij op een eigenzinnige manier de Bourgondische trouwfeesten en banketten beschrijft. Het is magistraal beschreven, net zoals die plechtigheden. Hij toont aan dat rijkdom dan al leidde tot extravagant gedrag om andere mensen te imponeren. Bijvoorbeeld een dwerg die zingend uit een kip opdoemt of een automatische nepolifant met op zijn rug een reus de zaal betrad. Hij beschrijft alles zeer gedetailleerd van de hoeveelheid everzwijnen tot de liters Beaune, de wijnsoort bij uitstek in die streek en overigens de lievelingswijn van Filips de Stoute.

De podcast werd geproduceerd door Klara. Tussen de passages hoor je soms klassieke middeleeuwse muziek. Klara maakte er een echt luisterspel van waarbij je ook sfeergeluiden hoort zoals kletterende zwaarden en paardengehinnik. Die geluiden brengen zeker een meerwaarde, want ze brengen je nog meer in Bourgondische sferen. De muziek kan je soms wel plots uit het verhaal sleuren.

Op de  schoolbanken zagen we in de les geschiedenis allemaal wel iets rond Julius Caesar of de val van de Berlijnse Muur. Bart Van Loo geeft ons in deze podcast een extra geschiedkundige bijles die alle verbeelding tart. Is Bart Van Loo een goede verteller? Ja. Is hij een meesterverteller? Zeker.

Beluister de volledige podcastreeks op Spotify of Klara.be.