Modetrends, een vicieuze cirkel?

Van lieflijke loafers en klassieke coltruien naar bombastische jurken en flashy broekpakken. De een houdt van flatterende tinten en de ander zoekt de neutrale kleuren op. Mode bevat wisselende seizoenen met hier en daar traditionele accenten. Maar hoe ontstaat een modetrend nu? 

Hoe ontstaat een mode is een vraag die modejournaliste Margot Huysentruyt en textielfabrikant Francis van het bedrijf Bart&Francis van ons kregen. Beiden kwamen met dezelfde antwoorden: ‘Dat is moeilijk om te zeggen’. Volgens Francis Busschaert zetten verschillende modehuizen modeforcast bedrijven in om de komende trends te voorspellen. Modeforcast bedrijven blikken samen met psychologen vooruit naar toekomstige modetrends.  Ze baseren zich op het mentale welzijn van de mens en maken zo de prognoses. Wanneer een donkere periode aankomt, zullen de kleuren en modetrends neutraler en donkerder ogen dan tijdens een positieve periode. 

Ook gedurende de coronacrisis merken trendwatchers dat de kleuren en texturen neutraler en donkerder zijn. De kleurenpaletten zijn minder uitgebreid en bescheiden. De watchers voorspellen na de coronaperiode kleurrijke paletten en verschillende texturen. 

Foto: Bart&Francis, Textielbedrijf in Kortrijk  © Chaimae El Massaoul

Laatste trends

Volgen alle modehuizen de laatste modetrends? “Neen”, zeggen Huysentruyt en Francis luid en duidelijk. De bekende modehuizen hebben meestal een eigen basispakket. “Louis Vuitton is gekend voor haar bruine tinten en basismodellen”, aldus Francis. “Wat ze wel doen is af en toe een speciaal item tussen hun collecties steken. Bladen zoals de Vogue nemen dat op en schrijven daar artikels over. De speciale items zitten vaak in de limited edition collectie.” 

Een trend begint meestal bij één modehuis. Verschillende modebladen zoals Vogue zoeken vaak naar in het oog springende items tussen de limited edition collecties. Modejournalisten geven reviews over die items waarna andere modehuizen ze oppikken. Van een limited edition item dé modetrend maken duurt tegenwoordig zes maanden. “Sociale media maken alles makkelijker. Vroeger duurde dat ongeveer vier jaar”, zegt Busschaert.

Explosie aan kleuren

Mode is voor velen een universele taal. De basismodellen van Louis Vuitton en Gucci zijn zowel in Europa als Azië dezelfde. Toch zijn er kleine verschillen. Elk modehuis biedt naast de basismodellen ook per landengroep andere collecties aan. De landengroepen worden gecreëerd op basis van verschillende kenmerken. Geloofsovertuigingen, culturen en gewoontes spelen hier een rol in. 

In Azië bijvoorbeeld behoren China en Japan tot een landengroep. In deze twee landen staat de bloesem centraal. Modehuizen spelen daarop in en gebruiken de bloesemkleuren in hun limited edition collecties. Merken werken ook online op basis van landengroepen. Op verschillende websites vragen modehuizen de locaties van hun klanten. Uitgaande van de locaties sorteren de modemerken hun aanbevolen collectie per landengroep.  

“Mode blijft zich herhalen”, zegt Margot Huysentruyt. “Kijk maar eens naar debardeurs. Het gaat eerder om een golfbeweging; er zijn piekmomenten en momenten waarop het belang van een mode of trend daalt, maar ze gaan nooit volledig ‘out of style’ ”. Toch kijkt Francis voorzichtig naar de toekomst. “Het moet duurzamer worden.” Kijk maar eens naar de groei in vegetariërs. Het is een positief gebeuren met een keerzijde aan de medaille voor de modewereld. Doordat er minder schapen geslacht worden, verkopen textielhandelaars minder wol. 

Wetenschappers proberen het probleem op te lossen door op basis van lucht of petflessen bepaalde textielstoffen te ontwikkelen. Primark bijvoorbeeld probeert met petflessen truien te creëren. Of de kwaliteit ook effectief beter is, is nog de grote vraag. “Ik vermoed dat Europa daar binnenkort cijfers op gaat plakken. Je gaat voor een bepaald percentage duurzame of herbruikbare producenten moeten gebruiken om op de markt te mogen komen”, aldus Francis.

 

 
Mode blijft zich herhalen. Kijk maar eens naar debardeurs. Het gaat eerder om een golfbeweging; er zijn piekmomenten en momenten waarop het belang van een mode of trend daalt, maar ze gaan nooit volledig ‘out of style’.    – Margot Huysentruyt

Influencers, de modezetters? 

Influencers zijn zeker niet degenen die mode bepalen of maken. Zij werken met modehuizen als de laatste stap: reclame. Op sociale media proberen ze om merken in de spotlights te zetten. De sociale media inspirators zijn voor velen rolmodellen. Meestal kiezen volgers kieskeurig hun influencers uit. Vaak op basis van hun kledingstijl. 

Door kortingscodes proberen de inspirators mensen te overtuigen om aankopen te doen bij hun gesponsorde modehuizen. Volgers krijgen kortingscodes en influencers geld voor hun sponsoring. Een win-winsituatie dus. “Influencers hebben tegenwoordig ook veel inspraak, maar ze zijn niet dé trendzetters.”, aldus Yasmine Oudaha, influencer en model.

Mode is een vicieuze cirkel met trends die blijven terugkeren. De basisstukken staan vaak centraal met af en toe merkwaardige items. Modeforcast bedrijven blikken vooruit met psychologen en trendzetters. Is een modetrend altijd een nieuw iets? Neen, terugkerende mode is nu dé hot topic tijdens de laatste jaren. Life isn’t perfect but your outfit can be X.