Er is veel controverse rond de VAR in het voetbal. ©Wikimedia Commons

Opiniestuk: De VAR, een godsgeschenk zonder glans

Imar Vandenabeele geeft zijn opinie over de videoscheidsrechter. De VAR kan vele spelfases oplossen, maar het wordt helaas herhaaldelijk verkeerd toegepast. Vandenabeele hoopt dat er in de toekomst ex-voetballers mogen plaatsnemen in het VAR-busje.

Ook dit weekend was het weer zover. In de wedstrijd tussen RSC Anderlecht en KRC Genk fluit de scheidsrechter een strafschop voor een fout op RSC Anderlecht aanvaller, Lukas Nmecha. Iedereen die ooit nog gevoetbald heeft of wekelijks bezig is met het voetbal, ziet dat het een duidelijke overtreding is en dus een correcte beslissing van de scheidsrechter. Inderdaad iedereen, behalve de VAR (Video assistant referee). De VAR roept de scheidsrechter naar het scherm, omdat zij vinden dat er niets aan de hand is. Het is een van de talloze voorbeelden van het falen van de VAR.  

Iedere week komt er wel een fase terug. Zoals ook enkele weken geleden in de wedstrijd tussen Cercle Brugge en Moeskroen. Uit het niets wordt het spel stilgelegd en gaat de scheidsrechter naar het scherm gaan kijken. Niemand wist wat er aan de hand was. De VAR, Jan Boterberg in die match, beslist om een strafschop te geven aan Moeskroen. Terwijl het heel duidelijk was dat de fase buiten het strafschopgebied plaatsvond. Hoe komt het toch dat de VAR met al die technologie die zaken niet zien? Willen ze het niet zien? Is er te veel druk op hun schouders? Ik vraag het me af. Er is een globaal probleem dat opgelost moet worden en liefst zo snel mogelijk. Hoe sneller hoe liever. De voetballiefhebber wil weer van het mooiste spelletje ter wereld kunnen genieten, zonder dat een verkeerde beslissing van de VAR het verpest.

Niet altijd negatief

Nochtans dacht iedere voetballiefhebber dat de VAR een godsgeschenk zou zijn. Eindelijk gedaan met de discussies over het al dan niet maken van een strafschopovertreding. Ook de felle ruzies tussen rivaliserende supporters over een onterechte of terechte rode kaart zouden tot het verleden behoren. We moeten eerlijk zijn, soms heeft de VAR het bij het rechte eind en neemt het dus de juiste beslissing. Helaas kent het de VAR ook minpunten. Supporters kunnen nooit helemaal uit hun dak gaan na een doelpunt, want er is altijd de mogelijkheid dat ze het doelpunt afkeuren. Dus ja, ook ik als voetballiefhebber was blij met de komst van de VAR, maar ik heb mijn mening inmiddels al weerzien. Er moet dringend iets veranderen om de VAR en de voetbalbelevenis naar een hoger niveau te tillen.

Hoe kunnen we dat doen vraagt u zich af? In de voetbaltalkshow Extra Time liet Filip Joos een ballonnetje op om eventueel ex-voetballers samen met een scheidsrechter in het VAR-busje te steken. Ik sta helemaal achter dat idee, maar wie voelt er zich voor geroepen? In diezelfde talkshow werd gast Wesley Sonck, ex-profvoetballer bij onder andere KRC Genk AFC Ajax, gevraagd of hij dat eventueel ziet zitten. Hij weigerde, maar ziet ook wel het probleem en vindt het een goed idee om mensen met kennis in het busje te plaatsen.

Ervaringsdeskundigen

Als ik denk aan de geknipte man voor de job, kom ik meteen uit bij Gert Verheyen. Hij was zelf een goede voetballer bij Club Brugge, RSC Anderlecht en de Rode Duivels, maar is nu een gewaardeerd analist. Naast zijn werk als analist schrijft hij ook columns over het Belgisch voetbal. Natuurlijk moet Verheyen ook bereid zijn om deze job uit te oefenen en kan hij het niet alleen. We moeten toch op een 15-tal ex-voetballers kunnen rekenen om deze job naar behoren in te vullen. Als we een ex-voetballer er bij zetten, zal dat het Belgisch voetbal alleen maar een dienst bewijzen.

Er zijn ook nog te veel buitenspelfases die niet juist bekeken worden. Een ex-voetballer heeft meer feeling voor zo’n fases en kan een beter eindoordeel vellen. Nu keurt de VAR goals soms af, omdat ze een haar of een teen buitenspel staan. Voor de VAR waren dit geldige doelpunten en ook meer dan terecht. Je kunt moeilijk je tenen afkappen, denk ik dan. Een ervaringsdeskundige als Gert Verheyen zal natuurlijk niet alle discussies en ruzies oplossen, maar het kan een eerste stap zijn in de juiste richting. Ik kijk alvast reikhalzend uit naar een goedwerkende en correcte Video assistant referee.