Reeks: de vragen van Proust in studentenversie – Haike Vercoutter interviewt Floor Vergote

De Franse schrijver Marcel Proust stelde ze ooit aan zijn vrienden. Vandaag worden ze voorgeschoteld aan studente Journalistiek Floor Vergote (19). Veertien directe vragen met evenveel openhartige antwoorden.

Hoe oud voelt u zich?

“Ik heb mij altijd ouder gevoeld dan mijn leeftijdsgenoten. Dat kan zijn omdat ik als kind vaak naar het ziekenhuis moest. Bij mijn geboorte kreeg ik een hersenbloeding, waardoor de linkerkant van mijn lichaam minder goed functioneert dan mijn rechterkant. Daardoor kon ik als kind niet zorgeloos leven en begon ik na te denken over het leven. Mijn ouders hebben mij vroeg geleerd om rekening te houden met gevoelens van anderen. Als ik vroeger op de speelplaats een ander kind zag huilen, vroeg ik me af waarom die persoon aan het huilen was.  De andere kinderen van mijn leeftijd bleven gewoon verder spelen. Fysiek voel ik mij ook ouder omdat ik vaak last heb van rugpijn of van een stijve nek. Er een getal op plakken? Dan zou ik zeggen 24 jaar.”

Wanneer hebt u voor het laatst gehuild?

“Dat moet een paar weken geleden zijn. Mijn ex-vriend was langsgekomen om te praten. Hij was a l over de breuk terwijl ik die nog aan het verwerken was. We hadden een andere mening over de situatie. Hij wou mij opnieuw meer zien en ik was daar nog niet klaar voor. Ik zeg niet snel wanneer mij iets niet aanstaat. Pas als ik emotioneel op ben, zal ik er wat van zeggen. Ik krop mijn frustraties op tot de emmer overloopt. Dan zeg ik in mezelf: ‘Nu is het genoeg!’ Meestal vloeien er dan ook tranen bij.”

Wat is uw passie?

“Mijn passie is verhalen vertellen. Vooral verhalen die kunnen inspireren, zowel mezelf als anderen. Als ik zelf geïnspireerd raak door een verhaal, wil ik dat aan iedereen vertellen. Ik probeer zo ook anderen te inspireren. Het beste voorbeeld dat ik daarbij kan geven zijn paralympiërs. Zij tonen mij dat je ondanks een beperking toch veel kunt bereiken.

Hoe is de band met uw ouders?

“Ik heb een goede band met mijn ouders. Als kind moest ik vaak naar het ziekenhuis waardoor mijn ouders er vaak moesten zijn voor mij. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik hun alles kan vertellen. Ook met mijn broer heb ik een supergoede band. Ik ben mijn gezin dankbaar voor alles wat ze voor mij gedaan hebben.”

Welke kleine gebeurtenis kan u blij maken?

“Een onverwachte positieve reactie kan mij echt blij maken. Als ik een positieve reactie krijg van een docent over een opdracht, geeft mij dat veel voldoening. Het kan ook een lieve reactie zijn van een vriend of vriendin. Een simpele dankjewel kan mijn dag soms echt maken. Ik twijfel over letterlijk alles. Dat gaat van welke kleren ik wil aandoen tot wat ik wil eten. Ja, ook over mijn schoolopdrachten ben ik nooit zeker of ze wel goed zijn. Daarom dat het zo’n deugd kan doen als iemand zegt dat ik goed bezig ben.”

Waar heeft u spijt van?

“Vroeger zag ik de dingen heel negatief. Ik was erg kritisch voor mezelf terwijl dat helemaal niet nodig was. Ik merk ook dat ik soms meer geef in een (vriendschaps)relatie dan wat ik terug krijg. Eigenlijk weet ik dat ik meer waard ben, maar toch laat ik dat toe.”

Bent u ooit door het lint gegaan?

“Ik word niet zo snel boos op iemand. Frustraties houd ik liever voor mezelf. Waar ik echt niet tegen kan, is wanneer mensen het ene zeggen en het andere doen. Zulke mensen komen voor mij schijnheilig over. Wat me ook echt frustreert, is wanneer ik niet juist behandeld word. Dat was één keer het geval toen ik nog in de lagere school zat. Iemand bleef de baas over mij spelen en daar kon ik niet tegen. Op de speelplaats ben ik uitgevlogen tegen hem.”

Heeft u ooit een religieuze ervaring gehad?

“Neen. Ik ben wel gedoopt en ik heb mijn vormsel gedaan, maar dat deed ik eerder voor mijn familie. Ik voel me niet echt verbonden met God. Ik begrijp wel dat sommigen daar hun kracht uit kunnen putten, maar voor mij is religie eerder overbodig. Ik haal mijn kracht liever uit de steun die ik krijg van vrienden en familie.”

Wat vindt u erotisch?

“De basis voor erotiek is volgens mij fysieke aantrekkingskracht. Toch vind ik dat niet het belangrijkste. Iemand die toont dat hij om je geeft, is voor mij veel erotischer dan een setje lingerie. Ik geniet echt wanneer iemand een volledige dag voor me plant.”

U belandt in de gevangenis, waarom?

“Als ik ooit in de gevangenis beland, dan is het voor medeplichtigheid. Ik zou alles doen voor mijn vrienden. Volgens mij ga ik uit mezelf niet snel een misdaad begaan. Het zou ook eerder voor een bankoverval zijn dan voor een moord. Er staat een grens op hoe ver ik wil gaan (lacht).

Hoe definieert u liefde?

“Liefde is een heel ruim begrip. Voor mij is het een gevoel die ik heb bij een persoon. Ik wil bij dat persoon zijn en denk voortdurend aan hem. Het belangrijkste is dat hij mij gelukkig maakt. Het gevoel hebben van dit is mijn persoon en ik voel mij goed. Dat is voor mij liefde.”

Hoe wilt u sterven?

“Voor mij is het belangrijkste dat het pijnloos gebeurt. Rustig in mijn slaap sterven, is volgens mij de beste manier. Het klinkt misschien raar, maar ik ben niet bang voor de dood. Als ik vandaag sterf, zou ik dat niet erg vinden. Ik heb super mooie momenten meegemaakt: festivals, uitstapjes met mijn familie, concerten,… De enige reden waarom ik niet wil sterven, is mijn familie. Ik wil niet dat zij mij moeten missen. Daarvoor zie ik hen te graag.”

Is de mensheid op een goede of een slechte weg?

“De term mensheid vind ik wat te ruim. Elk mens is een individu op zich met zijn eigen keuzes. Je hebt mensen die opkomen voor het klimaat en je hebt mensen die voor de criminaliteit kiezen. Voor mij weegt geen enkele kant door. Elke dag is anders, ook op het nieuws. De ene dag is er enkel slecht nieuws, de andere dan weer enkel positief nieuws.”

Wat zou u absoluut nog willen doen?

“Bovenaan mijn lijstje staat: alle Europese hoofdsteden bezoeken. Ook wil ik graag al mijn favoriete artiesten live aan het werk zien. Ik heb altijd tegen mezelf gezegd: ‘Als ik Arctic Monkeys live heb gezien, kan ik vredig sterven’. Ondertussen heb ik dat al mogen doorstrepen. Mijn lijstje is nog lang niet afgewerkt. Wie ik echt nog live wil zien is: Alt-j, Black Box Revelation, Royal Blood, Sam Fender en Catfish and the Bottlemen.”