Reeks: de vragen van Proust in studentenversie – Floor Vergote interviewt Haike Vercoutter

Haike Vercoutter is een goedlachse studente Sportjournalistiek aan Howest in Kortrijk. Via De vragen van Proust, 14 vragen die de Franse schrijver ooit beantwoordde in een vriendenboekje,  komen we meer te weten over het leven van deze optimistische achttienjarige studente uit Koolkerke (Brugge).

Wat doet de coronacrisis met jou?

“Toen er een echte lockdown was, had ik het even moeilijk. Veel activiteiten vielen weg zoals mijn danslessen, school, het sociaal contact met vrienden en de zeescouts. Tijdens de zomer kwam alles terug: ik kon weer dansen, we mochten met de scouts ook op kamp en ik mocht opnieuw leidinggeven. Nu heb ik minder last van de crisis, maar in het begin was ik dat thuiszitten echt beu.”

Wat vind je een belangrijke eigenschap van jezelf?

“Ik sta redelijk positief in het leven. Veel mensen zeggen toch dat ik altijd glimlach. Natuurlijk heb ik wat slechtere momenten zoals relatiebreuken en overlijdens in de familie. Mijn optimisme is volgens mij wel een van de meest opvallende en belangrijkste eigenschappen van mezelf. Als ik een slechte dag heb, neem ik een momentje voor mezelf en de dag erna ga ik weer verder met mijn leven. ”

“De tegenslagen die neem je erbij, maar daarna ga je gewoon weer verder”

– Haike Vercoutter, studente Sportjournalistiek

Is het leven voor jou een cadeau?

“Ja, ik heb misschien een wat rare visie daarover: ik denk dat het leven gegeven wordt en hoe beter je jouw leven leeft, hoe beter je leven na de dood zal zijn. Ik geloof wel in reïncarnatie dankzij de wetenschap. Wij zitten vol met energie en na onze dood verdwijnt die energie niet zomaar. Die gaat over in iets nieuws, een pasgeboren baby bijvoorbeeld. Daarnaast geloof ik ook in karma. Als je nu goed leeft, zul je later ook goed leven. Ik probeer daarom te genieten van elk moment en denk niet van: ‘goh, waarom ben ik hier?’”

Welke geluksscore geef je jezelf?

“Omdat er weer onlinelessen zijn en ik hoorde dat een klasgenoot besmet was met het coronavirus: een zeven en een half op tien. Over het algemeen geef ik toch een acht en een half. Er zijn altijd wel mindere momenten in iedereen zijn leven, maar ik ben een optimistisch persoon en probeer te genieten van het leven. De tegenslagen die neem je erbij, maar daarna ga je gewoon weer verder.”

Wat is jouw zwakte?

“Mensen kunnen mij makkelijk neerhalen met woorden. Ik ben niet de meest zelfzekere persoon, ook al laat ik meestal blijken van wel. Als iemand bijvoorbeeld zegt dat ik iets niet goed doe of ik iets niet kan, dan ga ik die persoon geloven en voel ik me wel verdrietig.”

Wat is jouw grootste angst?

“Alleen zijn. Niemand hebben om mee te praten, die vraagt hoe het met je gaat, geen vrienden hebben en zelfs alleen sterven zijn echt wel mijn grootste angsten. Volgens mij is de mens een sociaal wezen die vaak andere personen rond zich nodig heeft. Soms wil ik eens een dag alleen zijn, maar meestal wil ik met iemand praten. Ik heb een redelijk hoge nood aan sociaal contact omdat ik mij veel omring met anderen via de zeescouts, school, dans,…”

Welk boek zou je aanraden?

“Het is lang geleden dat ik nog een boek gelezen heb omdat ik het redelijk druk heb. Bloedboek van Dimitri Verhulst vond ik een goed boek. Het verhaal komt overeen met passages uit de Bijbel, maar op een gruwelijke manier en op zijn Verhulsts waardoor je het boek wil uitlezen”

Hoe voel je je in jouw lichaam?

“Nu goed. Over het algemeen heb ik een positief beeld over mijn lichaam. Hoe ouder ik word, hoe meer dat ik mezelf ben beginnen te accepteren. Soms kan ik wel eens voor de spiegel staan en denken: ‘oei, wat zie ik hier?’ Toen de studentenkilo’s erbij kwamen, schrok ik wel. In het middelbaar had ik daar geen probleem mee omdat ik meer sportte, maar nu denk ik vaker na over wat ik wel of niet mag eten. Maar algemeen vind ik mijn lichaam oké.”

Wat is jouw goorste fantasie?

“Ik heb dat niet echt. Als ik dat zou hebben, zou ik die niet willen delen omdat ik denk dat dat iets is tussen jou en je partner. Ik ga niet aan iedereen rondvertellen waarover ik fantaseer want ik zou dat ook niet willen weten van iemand anders.”

Ben jij een goede vriend?

“Ik hoop het eigenlijk. Mijn vrienden heb ik nog nooit horen klagen en ze kunnen altijd bij mij terecht, dus ik denk van wel. Je kan dat moeilijk zeggen van jezelf, want jij weet niet hoe anderen jou zien, maar ik hoop het echt.”

Hoe heb je jouw eerste liefde ervaren?

“Met heel veel ups en downs. Ik was vijftien, het moment dat je je eerste serieuze liefje krijgt. In het begin ging alles goed , het kon niet beter. Opeens is dat helemaal omgedraaid. Toch heb ik er veel uit geleerd voor naar volgende relaties toe. Bijvoorbeeld tijd voor elkaar vrijmaken, maar ook je partner vrijheid gunnen. Dat heb ik uit mijn eerste relatie geleerd. Vanuit mijn vorige relatie heb ik geleerd om op te komen voor je mening. Hoewel ik soms dezelfde fouten durf te maken in een relatie, bekijk en pak ik veel zaken nu anders aan.”

Waarover ben je de laatste tijd anders gaan denken?

“Over de natuur en ecologie. Deze zomer heb ik wat meer gepraat met mensen die vegetarisch zijn. Die verplichtten mij niet om ook vegetarisch te worden, maar ze gaven mij hun visie waardoor ik twijfelde over mijn levensstijl. Misschien is die niet helemaal oké, maar ik probeer er wel aan te werken. Dat is geen makkelijke verandering uiteraard.”

Welke gebeurtenis uit je leven zou een goed filmscenario opleveren?

“Ik ging met een paar vrienden naar een feestje (lacht) en ik was opeens mijn vriendin kwijt. Mensen die er niet bij waren of geen beeld voor zich kunnen zien, kunnen de situatie niet begrijpen. Het was zo’n grappig moment. We gingen bij een vriend blijven slapen, maar onderweg raakte ik die vriendin kwijt en zij vond de weg niet terug, hilarisch.”

Hoe luidt de titel van jouw biografie?

“Goh, dat is een moeilijke vraag. Ik heb nog niet echt iets speciaals meegemaakt om een bibliografie over mijzelf te schrijven. Mocht ik er toch een hebben, zou mijn verleden en vorige relaties er zeker wel instaan. Misschien zou ik het Blijven gaan noemen. Ik heb een moeilijke periode meegemaakt, maar ik ben daar wel sterker uitgekomen.”