Kopen volgens de nieuwste trends, een goed idee?

De feestdagen staan voor de deur en daarvoor willen we er allemaal piekfijn uitzien. We gaan op zoek naar de perfecte outfit en volgen daarvoor vaak de nieuwste trends. Maar staan die hippe kleren ons wel?

Iedereen wordt geboren met zijn eigen natuurlijke tinten: huids-, oog- en haarkleur. Volgens An Van Poyer, kleurenconsulent van Ziezo Kleur en Stijl, is het belangrijk rekening te houden met die natuurlijke eigenschappen. ‘Een zomertype bijvoorbeeld, iemand met een zachte huid en blonde haren, staat beter met koele, gedempte kleuren en zilveren juwelen’, aldus Van Poyer.

kleuren shoppen

 ‘Afhankelijk van welk imago je wil uitstralen, kun je ervoor kiezen om iets te dragen wat je eigenlijk niet staat. Wanneer een zomertype voor een grote groep moet spreken, houdt die best vast aan de zachte kleuren. Om meer zelfvertrouwen uit te stralen, kan gekozen worden voor een opvallend accent. De verkeerde kleurtinten dragen, kan ervoor zorgen dat je als persoon weggecijferd wordt in een ruimte. Ook het omgekeerde kan gebeuren. Wanneer iemand te harde kleuren draagt, gaan de kleuren voor die persoon spreken. Hierdoor zullen mensen niet focussen op jou, maar op de kleuren die je draagt. Het is de bedoeling dat jij als persoon binnenkomt en niet je kleur’, zegt Van Poyer.

Het is niet omdat iets mooi staat bij een ander, dat het bij jou ook mooi zal staan.

– An Van Poyer, kleurenconsulent Ziezo Kleur en Stijl

Er zijn kleuren die de meeste mensen flatteert. Zo zou petrolblauw veel mensen goed staan. Met zwart is dat niet zo. Die kleur kan voor sommige types te hard zijn aan het gelaat. Je moet goed opletten met wat je koopt. In pashokjes is er vaak minder licht en worden meestal warme lampen gebruikt. Hierdoor kunnen kledingstukken er anders uitzien in het pashokje dan wanneer je ermee buitengaat. Iets kopen omdat je het mooi vond bij een vriendin is ook geen goed idee. ‘Het is niet omdat iets mooi staat bij een ander, dat het bij jou ook mooi zal zijn’, waarschuwt Van Poyer.

Kleurenanalyse volgen

Hoe kunnen we nu zelf te weten komen welke kleuren ons staan? Volgens Van Poyer zou iedereen een kleurenanalyse moeten ondergaan. Enkel op die manier kan je gericht shoppen en kun je jouw kleerkast afstemmen op jou als persoon.

Bij een kleurenanalyse wordt gezocht naar welke kleurtinten het best bij jou als persoon passen. Hierdoor kun je makkelijker de juiste garderobe creëren, wat het ook makkelijker maakt om kledingstukken te combineren. An Van Poyer: ‘Vaak durven mensen niet meer combineren omdat ze vonden dat ze eruit zagen als een clown. Dat komt omdat ze kleurtinten uit verschillende families combineerden.’ 

Merle Hebing, blogster ‘Girls-Things’, heeft dit jaar zo’n kleurenanalyse gevolgd: ‘Omdat ik donkere ogen heb, dacht ik altijd dat ik een herfsttype was. Tijdens mijn persoonlijke analyse kreeg ik te horen dat ik een wintertype ben. Dat had ik totaal niet verwacht. Na de sessie ben ik meteen zilveren juwelen gaan kopen. In het begin hield ik rekening met wat ik geleerd had, maar nu moet ik eerlijk toegeven dat ik dat niet meer doe. Omdat ik altijd dacht dat ik een herfsttype was, draag ik veel donkere tinten zoals bordeaux en okergeel. Ik hou te veel van mijn stijl om die te veranderen. Misschien ben ik gewoon te koppig, dat kan ook. Persoonlijk raad ik een kleurenanalyse aan voor mensen die het lastig vinden om voor zichzelf te winkelen. Het is een heel leerrijke ervaring.

Ook Karin Grijpma, blogerster ‘Karin goes Green’ waagde zich aan een kleurenanalyse. Ze kijkt heel positief terug naar de sessie, omdat de informatie erg handig is voor haar capsule wardrobe. Hierbij vorm je een kledingkast voor twee seizoenen met ongeveer 30 kledingstukken. Door je garderobe af te stemmen op kleurtinten die bij elkaar passen, kun je zo’n 80 combinaties maken. ‘Om zo’n kledingkast te vullen, is een kleurenanalyse erg handig’, vindt Karin. ‘Na de sessie krijg je een kleurenpas, dat is een kaartje waar de kleurtinten opstaan waarmee jij het best staat. Ik ben nog geen enkele keer gaan shoppen zonder mijn kleurenpas’, gaat Karin verder. Volgens Karin kun je na een kleurenanalyse trendloos gaan winkelen: ‘Je gaat op zoek naar wat jou goed staat en naar de kleuren die bij jou passen. Hierdoor ga je er beter uitzien en dat doet altijd iets voor je zelfvertrouwen”, gaat Karin verder, ‘Ik raad iedereen aan om een kleurenanalyse te volgen. Je kunt er echt veel miskopen mee voorkomen. Iedereen heeft wel een stapel kleren in de kast liggen die je maar één of twee keer hebt gedragen. Door zo’n sessie te volgen zul je jouw kleren veel meer dragen.’

Shoppen volgens de nieuwste modetrends is dus niet altijd het beste idee. Ga op zoek naar wat jou goed staat en koop geen kledingstukken omdat je beste vriendin er in straalt.