Drie kilo afvallen in één week tijd met enkel sapjes?

Op televisie en sociale media zien we elke dag de ideale vrouw voorbijlopen: een godin op aarde met een zandloperfiguur om u tegen te zeggen. Een beeldschone dame met een glimlach die nog meer glinstert dan de zon en natuurlijk heeft ze geen imperfecties. Vergeleken met die modellen voelen veel mensen zich wat te dik en daar zoeken ze een oplossing voor. Tijdens die intense zoektocht komen ze een opmerkelijk aanbod tegen: drie kilo kwijt in een week tijd via sapjes. Wie wil dat nu niet proberen? Maar hoe gezond en efficiënt is zo’n dieet?

Bij een sapjeskuur mag je voor een paar dagen tot één week maximum alleen maar sapjes drinken volgens een bepaald schema. Dat soort dieet is vergelijkbaar met een crashdieet. Een van de gevolgen is dat je snel een paar kilo’s verliest. Verschillende bedrijven bieden deze magische oplossing aan, zoals het opkomende bedrijf Bikinibody. Dagelijks mag je volgens het schema zes van hun drankjes consumeren. Op hun website kan je per sapje perfect zien hoeveel calorieën de mengsels bedragen. Het drankje Mister greeny bijvoorbeeld bevat slechts 102 calorieën voor een halve liter. Daarnaast krijg je per soort sapje veel informatie mee van het bedrijf zelf. “Bij elk drankje weet je precies wat je drinkt en hoeveel calorieën je inneemt, maar daarnaast bevatten de sapjes veel suiker en geen eiwitten”, aldus diëtiste Joséphine Debruyne.

“Vooral gebruikt door jongvolwassen”

Bruggeling Kamilla Gabriella volgt sinds april 2020 elke maand twee à drie dagen de detoxkuur, een kuur om haar lichaam te reinigen, met sapjes van Bikinibody: “Ik doe het vooral om mijn immuunsysteem te versterken,” verklaart ze. “Normaal gezien word ik zeker twee keer per maand ziek. Dankzij de verschillende sapjes en de thee van Bikinibody merk ik dat mijn immuunsysteem veel verbeterd is. Waardoor ik ook minder ziek word. Daarnaast hielpen de sapjes mij ook met afvallen. Nu blijf ik de detoxkuren doen om op mijn streefgewicht te blijven.”

Volgens diëtiste Joséphine Debruyne volgen vooral jongvolwassen deze trend. “Als mijn cliënten beginnen over deze methode, vraag ik altijd eerst vanwaar ze die kennen. Het antwoord is meestal via sociale media-apps Instagram en TikTok. In principe is een detoxkuur niet nodig voor mensen die geen obesitas hebben. Wel voor mensen van wie de lever rust nodig heeft. De lever reinigt eigenlijk je lichaam van schadelijke stoffen die komen uit alcohol en vetten bijvoorbeeld. Mensen die een te hoog cholesterolgehalte hebben en dringend op een korte tijd gewicht moeten verliezen, volgen beter een soort detoxkuur met maaltijdvervangers bijvoorbeeld.”

“Twee kilo minder op de weegschaal is niet gelijk aan twee kilo vetverlies”

– Joséphine Debruyne, diëtiste

“Je valt af, maar niet op een correcte manier”

De voor- en nafoto van Kamilla door de sapjeskuren te gebruiken.
Bron: Kamilla Gabriella

Op sociale media zie je veelbelovende foto’s van de resultaten. Je verliest veel gewicht op een korte tijd en je voelt je fitter. Kamilla beaamt dat: “Ik ben nu ongeveer twintig kilo afgevallen door de sapjes en de granola van Bikinibody. Ik gebruik nog steeds verschillende producten van het bedrijf. Dit allemaal om op gewicht te blijven en gezonder te blijven leven.”

Diëtiste Joséphine Debruyne raadt de sapjeskuren echter niet aan want ze hebben dezelfde effecten als een crashdieet: “Natuurlijk gaan de cijfers op de weegschaal snel dalen, maar dat is niet altijd positief. Twee kilo minder op de weegschaal is niet gelijk aan twee kilo vetverlies. De sapjes bevatten bovendien geen eiwitten en koolhydraten. Hierdoor verlies je alleen maar overtollig vocht en spiermassa en geen vet. Ook op lange termijn is dit geen goed dieet doordat je niet overtollig vet, maar vocht verliest. Een gezonder alternatief om te detoxen is vervangmaaltijden. Zoals het woord zegt, vervang je je maaltijd door een Europees erkend product. Ikzelf werk regelmatig met zulke producten als mijn cliënt op korte termijn veel moet vermageren.”

“Net als bij de sapjes weet je precies hoeveel calorieën, eiwitten en vetten je inneemt. Daarnaast zitten er in de vervangmaaltijden ook vitaminen en mineralen. Hierdoor kan je dit soort dieet volgen over een lange periode van ongeveer twee à drie maanden. Tenslotte creëer je geen tekortkomingen in je bloedvaten. Dat heb je bij de sapjes van die verschillende bedrijven wel, daarom mag je hun producten ook maar een paar dagen gebruiken.”

Een sapjeskuur is dus vergelijkbaar met een crashdieet: op korte termijn zal je veel gewicht verliezen. Je kan in een week tijd dat modellenlichaam krijgen, maar diëtisten raden deze methode eerder af. Maaltijdvervangers zijn volgens experten een gezonder en beter alternatief om te vermageren. Een sapjeskuur is wel efficiënt, maar niet zo gezond als de verkopende bedrijven beweren.