Wat is er nog mogelijk voor de Belgische ploegen in Europa?

Club Brugge verloor gisteren kansloos tegen een sterk Borussia Dortmund. Na een sterke 4-6 tegen Zenit en Lazio verloor Blauw-Zwart tweemaal op rij tegen Die Borussen. Ook voor de andere Belgische clubs wordt overwinteren in Europa een stevige opdracht. Antwerp doet sterk mee op een gedeelde eerste plaats, AA Gent en Standard blijven achter met een 0/9.

4 op 12. Dat is het rapport van Club Brugge na vier wedstrijden in de Champions League dit seizoen. Gisterenavond werd er net zoals op Jan Breydel drie weken terug met 3-0 verloren van Borussia Dortmund. Blauw-Zwart begon nochtans niet slecht aan de wedstrijd. Buiten een schotje van Erling Haaland, kwam Club nog zonder kleerscheuren door het openingskwartier.

Veel langer gunde Haaland de Belgische landskampioen niet. Kossounou liet zich vangen op een pass van Mats Hummels, waardoor de Noor kon wegglippen. Haaland legde de bal in de korte hoek en Mignolet was kansloos. Zijn 15e goal in 12 CL-wedstrijden. Weinig doen het hem na.

Dortmund monopoliseerde de bal, maar Club Brugge was zeker niet kansloos in de eerste helft. Op de omschakeling werd Krmencik diep gestuurd, maar die schoot te overhaast op doel. Even later schoot Ruud Vormer naast de paal. Op slag van rust sloeg Dortmund nog eens toe. Een vrije trap net buiten de 16 was een kolfje naar de hand van Jadon Sancho. Op perfecte wijze krulde hij de bal in de winkelhaak. Ook hier was Simon Mignolet kansloos.

Na de pauze leek het voor Dortmund niet meer te moeten, maar Erling Haaland besloot daar anders over. De hongerige spits krulde op het uur zijn 6e CL-goal van het seizoen binnen. Het spatje vertrouwen dat Club Brugge nog had, werd zo weer weggespoeld. Het laatste halfuur speelde Dortmund de wedstrijd volwassen uit.

Club Brugge heeft momenteel 4 op 12 in de Champions League.

Mirakel voor AA Gent?

AA Gent kent een moeilijke start in de Europa League. Na nederlagen tegen Slovan Liberec, Hoffenheim en Rode Ster Belgrado, wordt overwinteren quasi onmogelijk. Morgen mag het thuis aan de slag tegen Crvena Zvezda, ofwel Rode Ster Belgrado. In Belgrado werd het 2-1 voor de Servische club na goals van Guélor Kanga en Aleksandar Katai. Tussendoor scoorde Vadis Odjidja nog de gelijkmaker. De Buffalo’s waren zeker niet de mindere ploeg, maar gingen slordig om met hun kansen. Morgen krijgen de Buffalo’s een nieuwe kans. Volgens Directeur Communicatie Patrick Lips wordt het “een wedstrijd op leven en dood”.

Een belangrijke pion voor AA Gent is Roman Yaremchuk. In de Belgische competitie was de Oekraïner al goed voor 7 doelpunten in 10 wedstrijden. Maar de spits testte zondag positief op Covid-19. Of AA Gent zal kunnen rekenen op hun doelpuntenmachine, is nog niet zeker. De resultaten van de nieuwe test zijn pas vanavond binnen.

Beluister hieronder het volledige interview met Patrick Lips, de Directeur Communicatie van AA Gent.

Overwinning is cruciaal voor Standard

Net zoals bij AA Gent, kent Standard de Liège een moeilijke start aan hun Europa League campagne. Na nederlagen tegen Benfica en Rangers, verloor het ook enkele weken terug kansloos van het Poolse Lech Poznan met 3-1. Mikael Ishak (2x) en Michal Skóras scoorden voor Poznan, tussendoor scoorde Maxime Lestienne de 2-1. Donderdag mag Standard opnieuw aan de bak tegen de 7-voudige Poolse kampioen. De wedstrijd op Sclessin wordt cruciaal voor Standard. Alleen een overwinning geeft hen nog een waterkans op overwintering in Europa.

Coach Philippe Montanier kan donderdag niet rekenen op Amallah (blessure) en Mehdi Carcela (Covid-19).

Europees overwinteren nog niet binnen voor Antwerp

Van alle Belgische clubs in Europa, is Royal Antwerp het best gestart. Na een overwinning op Ludogorets en een stunt thuis tegen Tottenham Hotspur, verloor het wel tegen het Oostenrijkse LASK Linz. Na een gesloten wedstrijd verloor Antwerp toch met het kleinste verschil na een goal van Johannes Eggestein. Donderdag moet Antwerp naar Oostenrijk, waar hen een cruciaal duel te wachten staat tegen LASK. In Groep J staan Antwerp, Tottenham en LASK samen op kop met 6 op 9. Alleen Ludogorets blijkt het zwakke broertje te zijn met 0 op 9.

Na een 2 op 9 in de Belgische competitie, zal het morgen toch beter moeten tegen LASK. Die Schwarz-Weißen pakten vertrouwen na een 7 op 9 in de Oostenrijkse Bundesliga en zullen die goeie vorm zeker willen verderzetten tegen Antwerp. Het wordt een wedstrijd op het scherpst van de snede.

De mindere prestaties in Europa zorgden ervoor dat Nederland over België wipte op de UEFA-ranglijst. Over volgend seizoen hoeven we ons nog geen zorgen te maken, maar de UEFA-coëfficiënt op het einde van dit seizoen bepaalt hoe de Europese tickets verdeeld worden vanaf het seizoen 2022-2023.

Van alle Belgische ploegen staat Royal Antwerp er het beste voor in Europa.