Wanneer FIFA je werk wordt

Het overgrote deel van ons dat een kopie van het voetbalspel FIFA 21 in huis heeft liggen, speelt het om te ontspannen. Toch geldt dat niet voor iedereen. Sinds enkele jaren kwam EA Sports FIFA met een nieuw toernooi op de proppen: de FIFA Global Series. Teams over heel de wereld presenteren hun beste spelers op het virtueel strijdtoneel. Maar hoe kan jij een rol van betekenis hebben?

Registreren

Eerst dien je een registratie te voltooien. De registratie voor de FIFA 21 Global Series begon op 9 oktober 2020 en eindigt op 31 december 2020. Wat daarop volgt is een online kwalificatiewedstrijd. De volgende stap om als competitieve speler te worden opgemerkt, begint met FUT Champions. Dat is een game mode in het online speltype Fifa Ultimate Team. Als je voor 31 december 2020 de rang Elite 1 kunt halen door 27 of meer wedstrijden in één Weekend League te winnen, word je een FUT Champions ‘geverifieerde’ speler.

Regionale Play-offs

Misschien wel de belangrijkste manier om dit seizoen een plek in de regionale Play-offs te verdienen, is door kwalificatiewedstrijden te spelen. Dat zijn reguliere toernooien waarin je Global Series-rangpunten krijgt. Elke regio heeft dit seizoen zijn eigen FIFA Global Series-ranglijst. Dit betekent dat je het alleen tegen spelers opneemt die toegang hebben tot dezelfde competitie/regio.

De online kwalificatiewedstrijden hebben maximaal 1024 spelers per toernooi. Alle kwalificatiewedstrijden zijn tevens dubbele-eliminatietoernooien. De spelers worden verdeeld op basis van hun Global Series-punten. In de onderstaande afbeelding wordt de verdeling van regio’s duidelijk.

Alle regio’s en de knock-out fase van de FIFA Global Series ©FIFA Global Series

Voor club en land

Niet iedereen hoeft zich op bovenstaande manier te registreren. Verschillende voetbalclubs over de wereld zijn zelf begonnen met het voorzien van eSports faciliteiten. De link tussen eSports en de reële voetbalwereld is vrijwel onmisbaar. Denk maar aan de Proximus ePro League hier bij ons. Ploegen als Standard en Club Brugge worden er vertegenwoordigd door de betere FIFA-spelers. Spelers die uitkomen voor hun club of land spelen in een aparte league waar ook zij punten kunnen behalen om zich te plaatsen voor de Global Series.

Een van hen is Zakaria Bentato, eSporter van RSC Anderlecht. “In de FIFA-community ben ik beter bekend als ‘Emperatoor’. In 2019 werd ik vice-kampioen van België in de Proximus ePro League. Ik verloor in de finale tegen de eSporter van Excel Moeskroen. 2020 was zelfs voor de eSporters een raar jaar. Hopelijk biedt 2021 wat meer opportuniteiten, zodat ik me verder kan ontwikkelen”, meent Bentato.

Recap 2020

De seizoenstart volgde het script. Wereldtoppers als Tekkz en Fnatic speelden de pannen van het dak. Zo zagen we drie nieuwe namen zich kronen tot kampioen. In Roemenië was het Nraseck die de FUT Champions Cup mee naar huis mocht nemen. Ollelito kwam, zag en overwon in Atlanta en werd Cross-Console kampioen. In de Franse stad van het licht, Parijs, zagen we Zezinho brandhout maken van de tegenstand. Ook hij werd gekroond als FUT Champions Cup winnaar.