"Ik zit altijd aan een chocolaatje te nibbelen en wil er zoveel mogelijk van genieten”. (c) Maxim Truye

TheaTech zet licht- en klankinstallaties gedeeltelijk aan de kant voor chocoladeatelier

TheaTech, een bedrijf dat zich normaal gezien bezighoudt met de productie van evenementen en theater, bouwde in een mum van tijd een deel van zijn magazijn om tot een chocoladeatelier. De onderneming uit Harelbeke wou niet stil blijven zitten nu de cultuursector voor de tweede keer dit jaar op zijn gat ligt.

Alexander Ronsse en Tine Vandenberghe werken al vijf jaar lang samen voor hetzelfde bedrijf. TheaTech staat in voor het totaalplaatje van projecten in de evenementensector. Ze regelen dus bijvoorbeeld tijdens een theaterstuk de belichting, het decor, de klank en alle andere technische zaken. Dat is toch vooral de taak van Alexander. “Tijdens de evenementen ben ik hoofdzakelijk bezig met het technische gedeelte van de show. Mijn vrouw, Tine, is eventmanager bij ons en doet voornamelijk de administratie”, begint Alexander. Niet alleen als koppel, maar ook op het werkveld zijn ze twee handen op een buik. “Tine is eigenlijk mijn duizendpoot en zowel mijn linker- als rechterhand als ik het zo mag noemen. Zonder haar zou mijn werk moeizaam verlopen.”

Nibbelen

Naast haar job als eventmanager was Tine bezig met een opleiding in de avondschool en haalde ze haar diploma als chocoladebewerker. “Ik had al een paar keer gezegd tegen Alexander dat ik met dat diploma echt iets serieus wou doen. Ik had het idee om desnoods in bijberoep chocolade te beginnen maken”, zegt Tine. Die gedachten begonnen dan ook werkelijkheid te worden wanneer het koppel er samen over brainstormde op reis deze zomer. “Als ik een praline zie, steek ik het in mijn mond. Tine niet, zij gaat het helemaal bestuderen en van onder tot boven in het detail bekijken. Ik zag toen in dat het echt haar passie is en wist dat we hiermee aan de slag moesten, ook al heb ik geen verstand van chocoladebewerking”, vertelt een enthousiaste Alexander. “Daar komt de naam ‘Nibies’ dan ook vandaan. Ik zit altijd aan een chocolaatje te nibbelen en wil er zoveel mogelijk van genieten”, voegt Tine toe.

Op het einde van de zomer kreeg het bedrijf wel weer heel wat opdrachten binnen voor evenementen. “In augustus en september stond onze agenda plotseling bomvol. We zijn vrij hard op zoek gegaan naar alternatieve evenementen die konden plaatsvinden in deze coronatijden. Zo coördineerden wij bijvoorbeeld de digitale uitzwaaiplechtigheid van de UGent.” Die creativiteit zorgde ervoor dat het koppel de moed kreeg om aan een nieuw verhaal te beginnen. “Door die succesvolle activiteiten kregen we het vertrouwen om de knoop door te hakken: een chocoladebedrijf starten onder TheaTech genaamd ‘Nibies’.” Daarom toverden de twee een deel van hun magazijn in Harelbeke om tot een chocoladeatelier. In een korte tijd installeerden ze de belichting en de nodige apparaten om professioneel aan de slag te gaan in de chocoladebewerking.

Tine en Alexander plaatsen de spotlight nu op chocolade. (c) Maxim Truye

Omgekeerde rollen

Tine is dan ook tevreden dat ze van haar hobby nu deels haar beroep kan maken. “Het idee en de zin in het atelier was er al zo lang, maar door het drukke schema van ons werk kon dat nooit tot stand komen.” Je mag dan wel een professionele installatie hebben, ook de branding van het chocolademerk vergt tijd. “Er kruipt veel energie in. We zijn met voeding bezig, dus alles moet gekeurd worden. Ook de website, die vandaag gelanceerd wordt, en de administratie errond vraagt tijd en moeite.”

Tine mag zich dan wel storten in een project waar ze alles van weet, Alexander begeeft zich in een volledig nieuw terrein. “Ik denk dat ik nu vooral een belangrijke rol speel in de opstart van Nibies en hou mij hoofdzakelijk bezig met de logistiek. Wat opmerkelijk is: de rollen zijn nu omgedraaid. Ik zorg ervoor dat alles geregeld is en dat de planning op punt staat, terwijl Tine zich nu focust op het technische aspect en dat is dus op dit moment chocolade maken. Normaal gezien ben ik dus het creatieve brein bij evenementen en zit Tine achter de computer en nu is dat dus volledig omgekeerd”, lacht Alexander.

Toekomstplannen

Nu kan het koppel zich volop concentreren op de chocolade omdat het ene na het andere evenement geannuleerd of uitgesteld is, maar de vraag is of ze die combinatie kunnen blijven volhouden wanneer de evenementen er later weer bijkomen. “We hebben een grote investering gedaan in het atelier, dus het is niet de bedoeling dat we daar na enkele maanden weer mee gaan stoppen”, verklaart Alexander. “Ik zou dat tot de rest van mijn dagen kunnen doen”, gniffelt Tine. “We staan bekend als een sterk duo en zijn ervan overtuigd dat we niet in de problemen gaan komen qua organisatie.”

Het koppel houdt alleszins rekening met het groeipotentieel van hun nieuwe product. “Wie weet slaat Nibies aan en zijn we in de toekomst meer bezig in het chocoladeatelier dan met de evenementen. Daar heb ik geen problemen mee. We hebben een magazijn waar we alles makkelijk kunnen verplaatsen. Als we dus ons atelier later willen vergroten, dan moet dat zonder veel moeite lukken”, besluit Alexander.

Hieronder vind je een video waarin Tine Vandenberghe uitlegt en toont hoe je een praline maakt.https://www.youtube.com/watch?v=hh8E5cguyaA