Terugblik: 5 keepers die scoren voor hun club

Vorig weekend sleepte doelman Arnaud Bodart een punt uit de brand voor zijn club, Standard. In de thuiswedstrijd tegen Eupen tikte de jonge doelman de bal in minuut 97 binnen. Scorende keepers zijn zeldzaam. Wij blikken terug op enkele memorabele goals van doelmannen.

1. Silvio Proto

We beginnen met een absolute klassieker. In 2008 werd de toen 25-jarige doelman Silvio Proto uitgeleend van RSC Anderlecht aan Germinal Beerschot. Na een teleurstellend seizoensbegin volgde op 28 september 2008 een thuiswedstrijd tegen AA Gent. Beerschot kwam op voorsprong via Tosin Dosunmu, maar Milos Maric bracht de Buffalo’s op voorsprong met twee doelpunten.

De wedstrijd liep stilaan op zijn einde, maar Beerschot kreeg nog een hoekschop in de absolute slotfase. Khalilou Fadiga, die zomer nota bene overgekomen van AA Gent, zette zich achter de bal en schilderde die haarfijn voor doel. Daar kon Silvio Proto ongestoord en volledig vrij inlopen. De doelman zette zijn kruin tegen het leer dat met een boogje enig mooi in de verste winkelhaak verzeilde. Dankzij de rake kopbal veroverde Proto in één klap de harten van de supporters van de Antwerpenaren.

2. Sinan Bolat

Flashback naar 9 december 2009. Standard ontving voor de laatste wedstrijd in de Champions League het Nederlandse AZ. De twee teams zouden het onderling uitvechten voor plek drie in de groep, wat recht gaf op Europees overwinteren met een ticket naar de Europa League.

Drie minuten voor het einde van de eerste helft bracht Jermaine Lens AZ op voorsprong. Standard kende in die eerste 45 minuten veel pech, met een vrije trap van Jovanovic op de lat en een omhaal van De Camargo tegen de paal. De tweede helft liep voor geen meter voor de Rouches. Tot in minuut 95…

3. William Dutoit

Op 7 november 2015 stond het duel tussen Lokeren en STVV op het programma. William Dutoit, die nu actief is bij Deinze, ontpopte zich tot de absolute held. Dutoit redde een punt voor de Truienaars op het veld van Lokeren door een hoekschop via de doelman van Lokeren Verhulst en de paal binnen te werken. De wedstrijd op Daknam eindigde op 1-1.

4. Ruud Boffin

Ruud Boffin speelt al acht jaar in Turkije. De 33-jarige doelman is ook familie van ex-voetballer Danny Boffin, die nog voor RSC Anderlecht heeft gevoetbald. Op 25 september 2016 speelde Boffin met zijn ploeg Eskisehirspor op het veld van Ümraniyespor. Het stond 2-1 voor de thuisploeg, tot Ruud Boffin in minuut 88 zijn kans ging…

5. Kasper Schmeichel

Kasper Schmeichel, zoon van de Deense legende Peter Schmeichel, was bij een slotoffensief van Leicester mee opgerukt om zijn team de ultieme gelijkmaker te bezorgen. Dat lukte nog ook. De verdedigers van Yeovil Town konden niet beletten dat Schmeichel de voorzet van ploegmaat Drinkwater via de dwarsligger (nipt) over de lijn kopte.