De OMER Brut Nature heeft een fruitige smaak. © Joran Galloo

OMER Brut Nature: getest en (goed)gekeurd

De bekende OMER Traditional Blond heeft na twaalf jaar een broertje: OMER Brut Nature. Het is een bier waar liefst vijf jaar aan is gewerkt. De nieuwe Omer kenmerkt zich als een bitter bier met een fruitige toets. Er zijn slechts 40.000 flessen van 75 cl gemaakt. Het gaat om een limited edition.

Brouwerij Omer Vander Ghinste is een familiebrouwerij. Omer Géry, de vijfde generatie van de OMER-familie ligt samen met de brouwers aan de basis van het nieuwe bier. De naam Brut komt van de Brut stijl die afkomstig is van Champagne. Voor het bier zijn vijf verschillende hopsoorten gebruikt. Het bier kan je vijf jaar bewaren en de smaak evolueert met de tijd, wat uniek is.

De nieuwe brouwzaal waar het bier zich ontwikkelt. © Joran Galloo

Valt het in de smaak?

Aangezien het om een limited edition gaat, is het moeilijk om aan een fles te raken. Biersommelier Katie Van de Weghe was een van de gelukkigen en kon het bier al proeven. “Het is een geslaagd bier. Het deed mij een beetje denken aan een Orval, maar dan iets zoeter. Het enige mindere is dat het bier veel gas bezit en dus een hoge carbonisatie bevat.”

“Het bier is droog en fruitig en daarom leunt het qua smaak dicht bij de Orval aan. De zoet-bitter balans zit goed met een droge afdronk die redelijk lang blijft hangen. Ik zou de nieuwe Omer een 8,5/10 geven.”

Biersommelier Katie Van de Weghe

Ook bij Belinda Eelbode van Beer To Taste valt het nieuwe bier in de smaak. “Het uitzicht is amberkleurig en de hoppigheid ligt veel lager dan een klassieke Omer. De zoete fruitigheid en kruiden zijn sterk waar te nemen aan de geur”, zegt Eelbode. “Het is een heerlijk zacht speciaal bier. Ik geef het een verdiende 7/10.”

Biersommelier Belinda Eelbode

Niet alleen biersommeliers hebben een mening, ook de gewone bierliefhebber. Voor Quentin de Groeve (21) is het bier niet te vergelijken met de Omer Traditional Blond. “Ik had gehoopt op een wauweffect, die was er niet. Het smaakt neutraal en geef het daarom een 6,5/10.”

Margot Deloose (21) is wel verkocht. “Ik durf zelf zeggen dat ik het beter vind dan de blonde versie van Omer. In de toekomst zal ik het zeker nog drinken. Een 8/10 is zeker op zijn plaats.”

Verkoop gaat vlot

Bij dranken Pauwels in Kortrijk ging de verkoop vlotjes. “We kregen 147 flessen en die waren op 1 dag allemaal de deur uit. Het was een chaotische dag met veel telefoontjes en mails. Helaas moesten we ook veel mensen ontgoochelen”, zegt Vanderstraeten, woordvoerder van Dranken Pauwels.

Drankenhandel Sevens in Lommel kreeg 39 flessen van het nieuwe bier. “In vier dagen waren ze de deur uit, wat toch snel is voor een bier uit Bellegem”, liet zaakvoerder Sevens weten.

Conclusie

Aan de meningen van de biersommeliers en studenten te horen valt het bier wel in de smaak. OMER Brut Nature haalt een gemiddelde score van 7,5/10. Als journalist is het ook belangrijk om het bier zelfs eens te testen. Het bier is fruitig van smaak en heeft een fijne nasmaak. Daarnaast ruikt het ook lekker. Voor herhaling vatbaar. Schol!

Een goed bier voor bij de feestdagen. © Joran Galloo

Bekijk hier het volledige verhaal achter de OMER Brut Nature: