NBA Free agency 2020

NBA offseason 2020: overzicht & vooruitblik

Het NBA basketbalseizoen 2019-2020, het meest ongewone NBA-seizoen ooit, zit erop en ook het offseason met de draft en free agency komt stilaan tot zijn einde. Alle grote vissen uit de free agency-poel hebben een nieuwe thuis gevonden of hebben besloten om het nog eens te proberen met hetzelfde oude vertrouwde team van het vorige seizoen.

Wij hebben al een sneakpeak met NBA-commentator Glenn De Hollander.

Preview met Glenn De Hollander

De Atlanta Hawks hebben een van de meer drastische offseasons achter de rug. Alles bij de Hawks draait rond hun jonge sterspeler Trae Young. Het bestuur heeft er dan ook alles aan gedaan om het team zo goed mogelijk te bouwen rond Young. Met Danilo Gallinari heeft Atlanta een power forward met een consistent diep schot. Ook restricted free agent Bogdan Bogdanovic, die Atlanta heeft kunnen wegsnoepen van de Sacramento Kings, zorgt voor dreiging achter de driepuntslijn. Kris Dunn en Rajon Rondo geven wat defensieve stabiliteit in het backcourt met Young. Ook van het leiderschap en de ervaring als tweemaal kampioen van Rondo kan de jonge sterspeler veel leren. Over het algemeen een van de betere offseasons voor de opkomende Hawks.

Score: A-

Voorzitter Danny Ainge en zijn Boston Celtics hadden tijdens deze free agency een zwaard van Damocles boven hun hoofd hangen. Gingen de Celtics forward Gordon Hayward voor niets laten gaan en zo hun derde grote free agent in een paar jaar verliezen of ging Ainge proberen om wat terug te krijgen voor Hayward in een sign-and-trade. Uiteindelijk verloren de Celtics Hayward aan de Hornets die hen een monstercontract aanboden. Boston bleef dus met lege handen achter. Die handen wist Ainge toch te vullen met veteranen Jeff Teague en Tristan Thompson. Teague vult de back-up rol voor point guard Kemba Walker en Thompson vult de rol van defensief anker op de center positie. Thompson zal samen met Theis en Williams het grootste deel van de speeltijd delen nadat center Enes Kanter naar de Portland Trail Blazers werd gestuurd.

Score: B+

De Brooklyn Nets gaan komend seizoen gegarandeerd beter zijn met Kevin Durant die terugkeert na zijn zware blessure. Voor de rest blijven de Nets redelijk stil. Ze hertekende Joe Harris met een enorm contract en traden voor guards Bruce Brown en Landry Shamet, twee jonge krachten om hun bank te versterken. Het zal afwachten worden of Brooklyn kan traden voor voormalig MVP James Harden, maar de Houston Rockets lijken toch niet al te happig om hun sterspeler naar Brooklyn te sturen.

Score: B

Het werd eerder al aangehaald, maar het albatros contract van Gordon Hayward roept toch wat vragen op. Hayward is een goede speler, maar een dergelijk groot en lang contract voor een speler die nogal blessuregevoelig is, lijkt voor velen toch niet de beste zet. Michael Jordan is dan misschien de ‘Greatest Of All Time’ op het veld, maar als eigenaar van de Hornets heeft hij de bal nog niet vaak raakgeslagen. Charlotte hoopt natuurlijk vooral dat draft pick LaMelo Ball zijn potentieel volledig kan laten bereiken. Met Ball, DeVonte’ Graham en P.J. Washington hebben Jordans Hornets op zijn minst een jonge kern om rond te bouwen.

Score: C+

De Bulls hebben dit offseason vooral veel jong talent laten lopen. Zowel Kris Dunn als Shaquille Harrison werden niet verlengd na hun rookie-contracten. Patrick Williams draften met de vierde pick lijkt toch heel vroeg. Williams stond bij vele scouts veel lager op hun draft boards. De Bulls brengen guard Denzel Valentine terug met een deal van een jaar en leggen ook veteraan Garrett Temple vast voor een seizoen. Chicago heeft nu wel een jonge nucleus en speler geselecteerd met veel potentieel die hen hopelijk op lange termijn terug naar de play-offs kan leiden.

Score: C

Center Andre Drummond pakt zijn contractoptie voor dit jaar op waardoor de Cavaliers redelijk inactief waren op de markt. Cleveland lost het verlies van center Tristan Thompson op door te traden voor JaVale McGee van de Los Angeles Lakers. De Cavs sturen Jordan Bell en Alfonzo McKinnie weg in deze deal met de Lakers. Het draften van Isaac Okoro was veruit het hoogtepunt voor een team dat nog steeds verdwaald is na het verlies van LeBron James enkele jaren geleden.

Score: C-

Mark Cubans Mavs hadden niet veel ruimte om spelers te tekenen en zijn dan maar beginnen ruilen. Guard Seth Curry gaat naar de Philadelphia 76ers in ruil voor Josh Richardson. Dallas dumpt ook de contracten van Delon Wright en Justin Jackson en krijgen er James Johnson voor in de plaats. Met het weinige geld dat Dallas kon en wou uitgeven brachten ze Wes Iwundu binnen. De Mavericks zullen offensief waarschijnlijk wat moeten indoen tegenover vorig jaar, maar loste hun grootste nood aan defensieve taaiheid op met Richardson en Johnson. Het team dat wordt geleid door de Europese talenten Luka Doncic en Kristaps Porzingis slaagde er ook in om volgend jaar geld van de boeken te hebben zodat ze kunnen meebieden in de sweepstakes voor de Griekse MVP Giannis Antetokounmpo. Dit is een fantastisch offseason voor Dallas Mavericks op korte en lange termijn.

Score: A

De verrassing van vorig seizoen heeft dit offseason enkele sleutelstukken van hun succes verloren. Jerami Grant en Mason Plumlee trekken beiden naar Detroit en defensieve stopper Torrey Craig trekt naar Milwaukee. De Nuggets slaagden er wel in om veteraan Paul Millsap te behouden met een deal van een jaar. Om de verliezen op te vangen, gaven de Nuggets JaMychal Green een tweejarig contract. Denver rekent er op dat Michael Porter Jr. nog een extra stap kan zetten en samen met Jamal Murray en Nikola Jokic een ster-trio kan vormen.

Score: B-

Detroit besluit er voor om enkel bigs te tekenen. Jerami Grant en Mason Plumlee zijn goede spelers, maar daar bovenop nog eens een matige Jahlil Okafor en een ondermaatse Josh Jackson is wat te veel van het goede. Blake Griffin is een van hun enige relevante spelers en ook hij is een big. De Franse draftee Killian Hayes is een mooie additie, maar de Pistons lijken een team zonder doel.

Score: D+

De Warriors leken na een jaar uit de play-offs door blessures van hun sterspelers Stephen Curry en Klay Thompson terug gereed om te strijden voor de titel. Helaas blesseert Thompson zich weer en zal ook het komende jaar buiten strijd zijn. De ‘Splash Brothers’ zullen nog een jaar van ons ontnomen worden. Het bestuur probeert het verlies van Thompson op te vangen met Kelly Oubre Jr. en Kent Bazemore. Het slechte seizoen van vorig jaar zorgt er wel voor dat Golden State de tweede keuze had in de draft. Hiermee selecteerden ze center James Wiseman, die boordevol potentieel zit en een positie vult die de Warriors al jaren missen.

Score: B

Zowel James Harden als Russell Westbrook hebben dit offseason gevraagd om geruild te worden. De twee voormalige MVP’s zetten de organisatie in een moeilijke positie. Harden is veel te waardevol en de Rockets gaan op dit moment niet hun volle waarde terugkrijgen. Westbrook daarentegen heeft zo’n gigantisch contract dat Houston hoogstwaarschijnlijk waardevolle draft picks zal moeten toevoegen om een team te overhalen om Westbrook op te vangen. Het wegsturen van de ondergewaardeerde Robert Covington en het toevoegen van opkomende Christian Wood zijn twee transacties die elkaar tegenspreken. Wil het team nu verder bouwen met Harden en Westbrook of niet?

Score: ???

Het had spannender gekund voor de Pacers. Een potentiële trade tussen center Myles Turner en Gordon Hayward, die geboren is in Indiana, kwam er toch niet van. Ook guard Oladipo waarover er geruchten circuleren dat hij niet helemaal tevreden is in Indiana, blijft voorlopig bij de Pacers. Indiana hertekent Justin Holiday en JaKarr Sampson en brengt zo goed als hetzelfde team als het afgelopen seizoen. Draft pick Cassius Stanley kan de steal  van de draft worden. De Pacers blijven goed en zijn zoals elk jaar een gevaarlijke tegenstander voor de rest van het Oosten.

Score: B

Het voorbije seizoen van de Los Angeles Clippers zal nog wel een tijdje een slechte smaak in de mond van de fans en spelers hebben. Op papier waren ze misschien het beste team, maar in de play-offs lieten ze in de kwartfinale de Nuggets terugkomen van een 3-1 achterstand. Bigman Serge Ibaka pakt de plaats in van Montrezl Harrell, die in de beruchte serie tegen Denver vernietigd werd door Jokic. Ibaka brengt meer verdediging en driepuntdreiging, maar is een pak ouder dan Harrell. De Clippers ruilde Landry Shamet, die ook een slechte play-off achter de rug heeft, voor guard Luke Kennard. Het team van Steve Ballmer verloor ook JaMychal Green, maar kon Marcus Morris wel terug vastleggen voor een nieuw contract.

Score: B+

Ook na hun titel bleven de Lakers niet stilzitten. De ‘Purple and Gold’ traden voor Dennis Schroder, een spelmaker die zelf kan scoren. Na de toevoeging van Schroder besloten Wesley Matthews, Marc Gasol en Montrezll Harrell naar de ‘Lakeshow’ te trekken. Harrell zal bij de Lakers niet in dezelfde problemen komen als bij de stadsrivaal Clippers. Het kleine postuur van de bigman kan worden opgevangen door de aanwezigheid van Anthony Davis en de toevoeging van Gasol. De Lakers lieten wel Rajon Rondo, Avery Bradley en Dwight Howard vertrekken voor de nieuwe krachten.

Score: A

Ook de Grizzlies zijn een groeiend team dat rustig bleef tijdens deze free agency. Ze traden voor forward Mario Hezonja en draften van Desmond Bane. Beiden zijn goede moves, maar ze zullen een beperkt effect hebben.

Score: B-

Het team van South Beach voegt guard Avery Bradley en forward Moe Harkless toe aan een team dat vorig jaar al in de finale stond. Jae Crowder en Derrick Jones Jr. gaan wel gemist worden. Miami hertekende de Sloveense point guard Goran Dragic alsook bigman Meyers Leonard. Leonards contract is vrij heftig voor iemand van zijn kaliber als we in het achterhoofd houden dat sterspeler Bam Adebayo een maximale contractverlenging kreeg.

Score: B

Met de nakende free agency van MVP Giannis Antetokounmpo moeten de Bucks wel proberen een impact te maken op hun team. Milwaukee gooide alles in de strijd en stuurde al hun komende draft picks naar de New Orleans Pelicans in ruil voor All-Star-level guard Jrue Holiday. Ook een sign-and-trade voor Bogdan Bodganovic was in de maak, maar Bogdanovic en de Bucks konden niet overeenkomen over een goed salaris. Milauwkee heeft het geld van Bodganovic dan maar verdeeld over point guard D.J. Augustin, forward Torrey Craig en bigman Bobby Portis.

Score: B-

Met de eerste pick in de draft koos Minnesota voor Anthony Edwards, die met D’Angelo Russell en Karl-Anthony Towns een 1-2-3 punch moet vormen. Ricky Rubio keert terug naar het team waar het voor hem allemaal begonnen is. De Timberwolves verlengde de contracten van Malik Beasley en Juan Hernangomez die beiden een sterk seizoen speelden. Veteraan Ed Davis vervolledigt het team als back-up voor sterspeler Towns.

Score: B+

De mooie buit voor Jrue Holiday en het verlengen van Brandon Ingram zijn al genoeg voor de Pelicans om van een geslaagd offseason te kunnen spreken. Eric Bledsoe krijgen ze terug van Milwaukee en daarbovenop traden ze voor center Steven Adams.

Score: B+

Het is lang geleden dan we nog eens kunnen spreken van een Knicks’ free agency die niet verschrikkelijk is. New York heeft geen grote en lange contracten toegevoegd en een eventuele sterspeler in Obi Toppin gedraft. Ook draftee Emmanuel Quickley heeft een mooi vooruitzicht.

Score: B

Oklahoma City GeefMijAlUwDraftPicksMaar Thunder. GM Sam Presti heeft ook dit jaar een arsenaal aan draft picks kunnen verzamelen en het team staat zo gereed om de komende jaren draft na draft sterprospecten te selecteren.

Score: A-

De Magic hebben Gary Clark, Michael Carter-Williams en James Ennis hun contracten verlengd en Dwayne Bacon kunnen lokken, maar deze namen zijn allesbehalve intrigerend voor een team dat dringend op zoek is naar een nieuwe, frisse wind.

Score: C-

De 76ers hebben het kolossale contract van Al Horford kunnen dumpen naar de Oklahoma City Thunder en de eerder defensieve Josh Richardson kunnen inruilen voor de offensieve Seth Curry. Een goed team dat zich nog meer aanpast om optimaal gebruik te maken van het Ben Simmons-Joel Embiid tandem door extra vuurkracht toe te voegen. Ook ex-Lakers Danny Green en Dwight Howard dalen af naar ‘The City of Brotherly Love’.

Score: B+

Devin Booker krijgt eindelijk de hulp die hij nodig had. Met Chris Paul aan het roer hebben de Phoenix Suns eindelijk een pad naar succes. Ook de volhardende Jae Crowder, E’twaun Moore en Damian Jones zullen de Suns helpen. Dario Saric en Jevon Carter speelden bij de Suns hun beste basketbal en verdienden hun contractverlengingen. Enkel het vertrekken van bigman Aron Baynes en forward Kelly Oubre zijn minpuntjes voor het team uit Arizona.

Score: B+

Portland heeft prefect gebruik gemaakt van de onrust in Houston om forward Robert Covington weg te snoepen van hen. Enes Kanter, die van Boston komt, vangt perfect de leegte op die het vertrek van Hassan Whiteside heeft gecreëerd. Ook de rotatie wordt versterkt door de nieuwelingen Derrick Jones Jr en Harry Giles.

Score: A

Het contract verlengen van De’Aaron Fox was een absolute must. Maar Bogdan Bogdanovic verliezen voor niets is verschrikkelijk. Draftee Tysese Haliburton gaat wel een mooie combo zijn samen met sterspeler Fox.

Score: C-

De Spurs verlengen center Jakob Poeltl en bigman Drew Eubank, maar verliezen guard Bryn Forbes. Uit de draft halen ze Devin Vassell die op het lijf van San Antonio geschreven staat.

Score: C+

Het Canadese team behoudt guard Fred VanVleet en vervangen de oudere Marc Gasol en Serge Ibaka met de jongere versies in Aron Baynes en Alex Len. Ook DeAndre’ Bembry verhuist naar de Raptors die enkele vaste waarden van hun kampioenenteam van twee jaar geleden zien vertrekken.

Score: B

Derrick Favors keert na een jaartje bij de New Orleans Pelicans terug naar zijn Utah. Deze keer zal hij niet meer bij de starters zijn, maar als Rudy Goberts full-time back-up dienen. Het maximaal contract dat de Jazz kon geven aan Donovan Mitchell was een no-brainer. Verrassend genoeg slaagde Utah er ook in om hun beste invaller Jordan Clarkson vast te leggen voor vier jaar. Niet al te veel beweging, maar de Jazz hebben al bewezen dat ze een sterk team zijn.

Score: B

Ondanks de geruchten rond de ontevredenheid van het sterduo John Wall en Bradley Beal blijft het team bouwen rond dit backcourt-tandem. De internationale sensatie Deni Avdija is een mooie draft keuze. De Wizards verlengen ook het contract van scherpschietende forward Davis Bertans voor vijf jaar. Het blijft een raadsel of het niet tijd is om het duo op te splitsen.

Score: B