(c)Pixabay

Klimaatverandering tijdens corona

In maart was er toch nog voor één iets groot optimisme, de CO2 uitstoot daalde door de lockdown. Minder auto’s op de baan en minder bedrijven die uitstoten. De klimaatopwarming leek hierdoor trager te gaan, maar in augustus klonk het toch al iets anders. Welke gevolgen heeft de tweede sluiting van het land voor het klimaat?

 We spreken medio maart. Het land gaat voor het eerst in lockdown. Reden? De coronacrisis. Bedrijven gaan dicht en telewerken wordt de norm, dat betekent dat minder mensen op straat kwamen. Files verdwenen en daarmee ook de bijhorende uitstoot. Ging het dan beter met het klimaat? Heel even leek het de goeie kant op te gaan, maar uiteindelijk was de euforie van korte duur.

2020: een belangrijk jaar

De uitstoot van broeikasgassen verminderde heel even in het begin van de lockdown, maar dat bracht geen grote veranderingen met zich mee. Er werd minder CO2 uitgestoten, maar de uitstoot van methaan en andere gassen verminderde niet. Dus was er hoogstens een kleinere stijging van het broeikaseffect, maar dat is niet genoeg om te spreken van een groot voordeel.

CO2 blijft eeuwenlang hangen in de atmosfeer

Na de eerste lockdown steeg de uitstoot opnieuw sterk door de heropstart  van veel bedrijven. Dat is niet de eerste keer dat dit gebeurde. Na de bankencrisis in 2008 steeg de uitstoot ook heel sterk door de opkomende economieën, dat bleek uit een studie in Nature Climate Change. De tweede lockdown is bovendien minder streng en dat zorgt ervoor dat minder bedrijven de productie stilleggen. Een tweede reden waarom het broeikaseffect niet daalt is omdat de CO2 in de atmosfeer blijft hangen en niet zomaar weer weggaat.

Dit jaar moest een belangrijke stap gezet worden richting het stoppen of toch afzwakken van de klimaatopwarming. Door de coronacrisis en de bijhorende maatregelen lijken die goede voornemens in het water te vallen en zullen we ons moeten voorbereiden op strengere klimaatwetten om de doelstellingen toch te halen. De lockdown zorgde even voor een opflakkering, maar die zijn van korte duur. De kans is groot dat de uitstoot na de crisis hoger zal zijn dan vooraf.