De Iraanse vlag. © Wikipedia

Iran dreigt met executie gastdocent VUB

Volgens Amnesty International zal Iran de Zweeds-Iraanse VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali binnen een week executeren. Amnesty International baseert zich daarvoor op een brief van de Iraanse autoriteiten. Djalali zit al sinds 2016 in Iran waar hij veroordeeld is voor spionage. Amnesty International roept nu samen met familie en vrienden op tot vrijlating.

Djalali had dinsdag nog met zijn vrouw Vida Mehrannia gebeld. Volgens Amnesty International nam Djalali afscheid van zijn vrouw. Hij vertelde haar dat hij in een isolatie zat en was overgeplaatst naar de gevangenis van Karaj waar executies worden uitgevoerd.   

Schijnproces voor spionage

Ahmadreza Djalali is een specialist in de spoedgeneeskunde. Bij ons is hij vooral bekend als gastdocent aan de VUB. In 2016 werd Djalali tijdens een werkbezoek in Iran opgepakt. Hij werd beschuldigd van spionage en verantwoordelijk gesteld voor de dood van twee Iraanse nucleaire experts. Hij zou informatie hebben, doorgespeeld aan de Mossad, de geheime Israëlische dienst, en dat leidde volgens de Iraanse autoriteiten tot de dood van de twee experts. Djalali werd na een schijnproces veroordeeld tot de doodstraf. 

Tussen 2008 en 2012 werkte Djalali aan een doctoraat aan het Karolinska institutet. Na zijn doctoraat bleef hij daar aan de slag als onderzoeker en docent. Om de uitvoering van zijn doodstraf ter vermijden, naturaliseerde Zweden Djalali, maar dat bleef zonder resultaat.

Petitie voor vrijlating

Gisteren probeerde de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Ann Linde, nog de executie te voorkomen door met haar Iraanse collega de executie te bellen, maar dat dreef de situatie mogelijk nog meer op de spits. Iran reageerde op de Zweedse minister door te stellen dat ‘elke inmenging in de uitvoering van rechterlijke beslissingen wordt verworpen als onaanvaardbaar.’

Amnesty International roept nu samen met Djalali’s familie en vrienden op om de man vrij te laten. Ondertussen is er al een petitie opgestart die de vrijlating van Djalali vraagt. Tot nu toe hebben meer dan 300 000 mensen die al ondertekend.

Minister van Buitenlandse Zaken reageerde ondertussen al via Twitter. In een tweet zegt ze dat België de doodstraf afkeurt en roept ze op de executie van Djalali tegen te houden.

Mogelijke link met proces

Opvallend is dat vrijdag in Antwerpen een proces start over een verijdelde aanslag in Frankrijk waar een Iraanse diplomaat zich zal moeten verdedigen. Mogelijk gebruikt Iran Djalali als drukkingsmiddel voor het proces tegen de Iraanse diplomaat.