Hoe sterk is de eenzame fietser ... tijdens de wintermaanden?

How to: Fietsen tijdens de wintermaanden

Flandrien Challenge – Dwars door Oudenaarde (Fietsroute gemaakt door Cycling Vlaanderen)

Het wordt kouder, de dagen zijn korter en bovendien is er nog altijd een tweede, zij het minimalistische, lockdownperiode. Tips and tricks om jezelf warm te houden tijdens een fietstocht bieden dan soelaas. Bovendien kan je je conditiepeil in de winter ook nog eens onderhouden met handige fietsroutes van ‘Cycling Vlaanderen’.

Fietsen hoeft niet alleen een sport te zijn voor in het mooie weer. Met de juiste uitrusting geraak je al heel ver en kom je bovendien in optimale conditie uit die winterperiode. Werken met een laagjessysteem is dan echt the way to go. De tijd om enkel met een dikke jas te vertrekken is volledig voorbij. Met de verschillende laagjes ben je helemaal klaar om meerdere uren in het zadel te vertoeven. Bovendien is het belangrijk om de juiste middenweg te vinden: te veel laagjes zorgen namelijk voor oververhitting, te weinig zouden dan weer onderkoeling kunnen veroorzaken. Het nut van het lagensysteem is dat elk laagje warmte gaat vasthouden.

Hoe ziet het laagjessysteem eruit?

De basislaag is de eerste laag van het systeem. Het is daarbij van belang dat die laag dun is, ademt en het zweet goed kan afvoeren. Functioneel ondergoed is daarbij een van de belangrijkste aanraders.

De middenlaag wordt in wielernormen ook wel de ‘isolatielaag’ genoemd. Ook die laag moet goed het zweet kunnen afvoeren, maar daarnaast moet de laag ook heel wat warmte kunnen opnemen en afgeven.

Tot slot is er ook nog de buitenlaag, ofwel ook de laag die van essentieel belang is om de fietser te beschermen tegen winterse omstandigheden als regen, wind en sneeuw. Net zoals bij de basislaag en middenlaag is het ook hier weer van belang dat de jas goed kan ademen en voldoende zweet kan afvoeren. Wanneer die verschillende lagen daar niet in slagen, zou je wel eens verkouden kunnen raken door afgekoeld zweet.

Koude handen, benen, voeten en oren

Niet alleen de ‘core’ van het lichaam moet bestand zijn tegen de koude, ook de benen, armen en het hoofd moeten zoveel mogelijk warm gehouden worden.

Koude benen komen bijna nauwelijks voor tijdens een fietstocht in de winter. Aangezien je tijdens het fietsen vooral die spieren gebruikt, worden die vanzelf warm gedraaid. Toch is het handig om een fietsbroek te zoeken die de benen volledig bedekt.

Gevoelig voor de koude zijn vooral voeten en handen. Die lichaamsdelen worden bijna volledig blootgesteld aan alle weersomstandigheden. Warmte-opslag is daarbij een van de belangrijkste factoren. Winddichte handschoenen die bovendien regenbestendig zijn, blijven de beste keuze. Ook kan je opteren voor dikke, warme en hoge sokken, want die zijn het meest ideaal voor gebruik in de winter. Nog een ander hulpmiddel om de koude aan de voeten tegen te gaan, is door overschoenen te gebruiken. Die zijn winddicht en beschermen bovendien ook nog eens tegen de regen.

Daarnaast is het ook altijd aangeraden om een muts te dragen. Wat vaak vergeten wordt, zijn de oren en de hals! Een fleecemuts of een sjaal zijn daarbij handige hulpmiddelen.

Reflecterende fietskledij

Bewustmakingscampagnes rond de veiligheid van de fietser. Ze blijven schering en inslag, maar een fietser moet er zelf ook voor zorgen dat hij of zij zichtbaar blijft. Daarom lanceert het WorldTour team Trek-Segafredo al enkele jaren een speciaal shirt in fluo om zo de sporter te sensibiliseren om zichtbaar te fietsen.

Zorg daarbij ook voor voldoende verlichting op de fiets en zo ben je helemaal klaar om op pad te gaan en veilig deel te nemen aan het verkeer.

Dwars door Oudenaarde – Flandrienchallenge

Dwars door Oudenaarde, een fiestroute van Cycling Vlaanderen, te vinden op RouteYou.

Tijd om de theorie dan ook maar in de praktijk om te zetten. Cycling Vlaanderen wil iedereen laten bewegen en dat doen ze aan de hand van verschillende fietsroutes. Via hun account op routeyou.com is het mogelijk om verschillende fietsroutes te downloaden, waardoor je zelf de streek en de zwaarte van het parcours kan bepalen. Met verschillende signalisatieborden onderweg wordt aangegeven langs waar en hoe de fietsroute verloopt. Een uitgebreide fietscomputer is zeker geen must.

Tussen 21 november en 6 december bracht Cycling Vlaanderen een echte flandrienrit uit. De befaamde heuvels uit de Vlaamse Ardennen volgden elkaar in kort tempo op. Koppenberg, La Deuze, Wolvenberg, Ruitersstraat, Jagerij en Kerkgate, samen goed voor 500 hoogtemeters en bovendien heel veel dokkeren op de kasseien. Een rit voor de sterke mannen, voor de doorzetters en voor de eenzame fietser tijdens de wintermaanden.

Langzaam voel je het vat leeglopen en als je blij bent om die ene heuvel boven te geraken, dan wacht de volgende al. De Koppenberg blijft trouwens een moordenaar. En daarbij hoort natuurlijk te voet klauteren naar omhoog. Hoe de fietstocht verliep, kan je bekijken op Instagram @JournalistiekHowest.