Hillbilly Elegy: “It’s gonna be different now”

Sinds 24 november kan je op Netflix de nieuwe dramafilm Hillbilly Eligy bekijken. Wij lieten ons zonder verwachtingen onderdompelen in dat nieuwe verhaal.

De zon schijnt, de vogeltjes fluiten en de familie zit samen voor een enig blokhuisje in het bos. Hoe gezellig, in deze duistere periode krijg je spontaan een vakantiegevoel. Hier hebben we nood aan, een feelgood film. Niks blijkt minder waar. J.D. en zijn gezin verlaten al snel het o zo mooie Kentucky voor hun eigenlijke woonplaats in het veel miezerigere Ohio. Nog erger, de vakantie lijkt een flashback te zijn want plots zijn we veertien jaar later en zit J.D. in de prestigieuze universiteit Yale als een rechtenstudent met heel wat potentieel.

De angst dat we naar een melig coming of age story kijken, groeit. Maar, dit mes snijdt toch net iets dieper. Wanneer J.D. te horen krijgt dat zijn moeder hervalt in haar heroïneverslaving, komt hij terug naar huis om de ravage van zijn familie recht te trekken. Hoe langer hij zijn moeder en zus probeert te helpen, hoe duidelijker het wordt dat de familiegeschiedenis bestaat uit armoede, geweld en drugs. J.D. blijkt de enige te zijn die op beide pootjes is geland.

De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal: J.D. Vance bracht in 2016 een boek uit over de ellende waar zijn familie in zat. Er zijn zoveel films die gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen, maar deze vertelt het verhaal van duizenden gezinnen. De Hillbillycultuur is gevuld met de blanke, lage klasse van Amerika, gesitueerd in ‘The Rust Belt'(Ohio, Pennsylvania, Illinois,…). Zulke gezinnen blijven vaak steken in verslavingen en geweld.

Hillbilly Elegy legt een nationaal probleem duidelijk bloot. Op vlak van verfilming en acteerkunsten scoren ze niet bepaald hoge punten. Volgens mij kan je met schrijnendere beelden werken om het onderwerp nog meer te laten plakken bij de kijkers. Sommige zinnen grijpen wel naar de keel: “It’s gonna be different now”, zegt de verslaafde moeder tegen haar zoon. De kans dat die belofte het houdt is te klein om te geloven en dat toont nog eens de miserie waar mensen met een verslaving in leven. Het is een zwaar verhaal dat soms wat te soft is gemaakt, maar het kijken waard als je zonder tranen toch naar een drama wilt kijken.